Arbetshäst?
Apple har puffat för iPads dubbla tjänstgöring som hjälp till förströelse och hjälp i arbetet. Företagets första egna program på App Store är iWork-sviten med Pages, Numbers och Keynote, och även många tredjepartsutvecklare har tagit fram program som vänder sig till de som har produktivitet i tankarna.

Ett exempel på detta är Papers, ett program som funnits till Mac i ett par år men som nu alltså funnit ett mer portabelt hem. Programmet är i grunden en pdf-läsare, men riktat mot studenter och forskare, med funktioner för att hitta och sortera mängder av vetenskapliga artiklar. Till skillnad från på iPhone räcker iPad till förvånansvärt bra för detta ändamål, även om programmet än så länge är ganska sparsmakat.

Tyvärr har vi ännu inte haft möjlighet att testa iWork, men vi återkommer naturligtvis så snart vi kan med ett utförligt test av alla tre programmen, inklusive utskriftsmöjligheter, export till pdf och Officeformat, et cetera.

Vad vi däremot kan säga med en gång är att iPad i nuläget, utan stöd för multitasking (flera program igång samtidigt), är mindre än optimal för många typer av arbete. Om du till exempel använder en webbläsare för att göra efterforskningar och informationsinsamling av olika slag samtidigt som du gör anteckningar i en textredigerare eller något av de många datasamlingsprogram (Bento, Journler, et cetera) som finns på Macen så kommer du snart upptäcka att iPad gör denna typ av arbete svårt, för att inte säga omöjligt.

Det skulle inte förvåna oss alls om Apples utvecklare jobbar för fullt med att ta fram en intuitiv och smart lösning för att göra det möjligt att köra åtminstone två program sida vid sida i iPad. En möjlighet, som det ryktats en del om, är en Dashboard-liknande lösning där du till exempel skulle få snabb åtkomst till ett anteckningsblock, en miniräknare och diverse andra småprogram.

Men med det inte sagt att iPad inte kan vara till nytta. Det finns flera användningsområden där iPad i samarbete med – inte som ersättare av – din Mac kan vara behjälplig.

Redan nu finns till exempel flera program som förvandlar iPad till en extra skärm för Macen, och även som gör den till en ritplatta. Det sistnämnda kan vara ett alternativ för de som inte behöver en fullfjädrad Wacombräda men som ändå vill prova på att måla eller teckna med ett bättre verktyg än musen.

Genom fjärranslutningsprogram kan du också använda iPad för att styra en “riktig” dator. Det finns redan ett gäng program för att styra via både vnc och slutna system, och med den större skärmen går det riktigt bra att göra enklare saker, framför allt sådant som inte kräver allt för pilligt klickande med musen.


Övriga delar i vårt stora test av iPad: