Ipad MacWorld

MacWorlds reporter med tillfällig hemvist i det stora landet i väster sitter just nu med ett stort flin på läpparna och stirrar på sin senaste pryl. Äntligen är iPad här, och vi har satt tänderna i den.

Design och skärmen
Att iPad är en snygg rackare, och ser ut mer eller mindre som en stor iPod Touch, det visste du redan. Men vad som varit svårare att förstå enbart genom att titta på bilder är hur fantastisk skärmen är. Förutom att upplösningen är mycket högre (och rejält tät – betydligt mindre pixlar än på Macbook) är färgerna bättre och starkare och ips-panelen gör att Apples utlovade 178 graders betraktningsvinkel är allt annat än lögn.

Ipad

iPads större skärm ger dessutom mer utrymme på två sätt. För det första innebär fler centimetrar och pixlar att det helt enkelt ryms mer på skärmen och att det som visas kan ha fler synliga detaljer. Men vad som kanske är mindre uppenbart är att det även gör det lättare att utföra gester för att styra de olika programmen och att utvecklare har möjlighet att ta fram gränssnittsfunktioner som det helt enkelt inte finns plats för på iPhones lilla skärm.

De som använt Sketchbook eller Brushes för att måla med iPhone kommer få en kick av att köra samma program på iPad – här finns det gott om utrymme för att släppa loss din kreativitet.

En kvick rackare
Kvick är nog det bästa ord vi kan använda för hur det känns att navigera runt i iPad och att köra Apples egna och de tredjepartsprogram vi hunnit testa. Det verkar onekligen som att Apples A4-processor gör ett bra jobb.

Apple har gjort en bra jobb med att se till att användaren slipper laddningstider som är längre än tålamodet, och de enda gånger vi hittills behövt vänta så är det nerladdningar från nätet av olika slag som är flaskhalsen.

Webbläsare på Ipad

En riktig webbläsare
Safari på iPhone har Apple kallat en “riktig webbläsare”, men de flesta som använt den vet att det inte riktigt känns som att surfa med Macen. Men med iPads 10-tumsskärm med två lägen och höga upplösning blir webben plötsligt sitt gamla vanliga jag, och förutom avsaknaden av Flash så finns det inte mycket som skiljer sig från Macversionen. Bokmärkesraden fungerar som vanligt, det går snabbt att byta mellan olika öppna flikar, och sajter laddar snabbt och smidigt över det trådlösa nätet (hur det blir med 3G har vi av förklarliga skäl inte kunnat testa än).

Safari är dessutom ett utmärkt sätt att tills vidare kringgå en av iPads brister – att du bara kan köra ett program i taget. Hur då menar vi? Jo, genom att till exempel ha Facebook i en flik, Meebo i en annan, MacWorld i en tredje och vilka andra sajter och webbapplikationer du vill i fler flikar. Med en mängd flikar öppna kanske det kan hända att detta börjar sega ner iPaden, men med uppåt 10 flikar märker vi ingen skillnad. Om ryktena stämmer kan någon form av multitasking vara på väg till nästa stora uppdatering av iPhone OS, men tills dess är detta den bästa lösningen för dig som till exempel vill både chatta och kolla mejlen och Facebook på samma gång.

Ipad

Även Mail liknar Safari i det att Apple tack vare mer utrymme och större skärmyta har kunnat förvandla programmet från en smidig lösning för att kolla mejlen "i fickan" till en fullfjädrad e-postklient med enkel översikt över alla mejl och möjligheter att göra det mesta som du annars skulle göra i Mail på Macen. Men konkurrensen har också hårdnat, då Google redan nu har lanserat en speciell iPad-version av Gmail.

Tangentbordet
En sak som många frågat sig är hur bra tangentbordet på iPad är. Duger det till att faktiskt skriva något på som är längre än en söksträng i Google eller ett kort textmeddelande i Mail eller ett chattprogram?

Efter att ha testat iPad i ett par intensiva dagar kan vi konstatera att det är betydligt bättre än iPhone, men att du nog fortfarande kommer föredra ett riktigt tangentbord för långa texter. Till skillnad från på lillasyster går det utmärkt att skriva ett “normalt” mejl eller ett ordentligt svar på en tråd i ett forum – upp till 1 000 tecken eller så kommer nog inte vara allt för mycket besvär – men något uppsatsskrivande eller liknande rekommenderar vi inte. Men som tur är kan du ju enkelt ansluta ett trådlöst tangentbord via Bluetooth, eller använda Apples egna tangentbordsdocka.

Tangentbord Ipad

Ett problem vi stött på är att hitta en bra ställning för “paddan” att ligga i medan du skriver med båda händerna. Den är ganska hal och det är inte perfekt att helt enkelt lägga den i knät eller på ett bord. När vi fått tag på Apples lilla fodral som fungerar som “skrivställning” kanske intrycket blir bättre dock.

Missing in Action
Trots många trevliga funktioner och trots att iPad i mångt och mycket lever upp till en förvånansvärt hög del av de skyhöga förväntningarna finns det några små detaljer som ändå inte är perfekta.

För det första känns det ganska sniket av Apple att inte inkludera någon kamera. Framför allt en kamera på framsidan som kan användas för videochatt hade varit ett välkommet inslag, och något som vi fortfarande hoppas på i en senare version.

iBooks är riktigt bra, men varför kan programmet inte läsa pdf-filer? Vi är förmodligen inte ensamma om att sitta med ett gäng e-böcker och andra större texttunga pdf-filer som skulle passa perfekt att läsa på iPad. Som tur är finns en uppsjö tredjepartsprogram, men det hade varit bra om Apple själva gjorde något åt saken.

Det är också trist att det inte finns möjlighet att koppla in iPad i en hd-tv och få mer än vga-upplösning. iPads egna skärm är visserligen inte riktigt högupplöst nog för att täcka en 720p-skärm, men för allt utom krävande spel skulle grafikkretsen i maskinen med lätthet klara att skicka ut en sådan signal.

Men just nu är det största problemet med iPad att svenskt lanseringsdatum ännu inte är satt.


Fler tester att se fram emot de närmaste dagarna:

  • iPad som filofaxersättare – den inbyggda kalendern såväl som tredjepartsprogram som hjälper dig hålla koll.
  • Tillbehör – vi testar flera av de första tillbehören som släppts till iPad.
  • iWork – så snart vi fått tag i det kommer vi ge Apples Office-ersättare en rejäl genomgång. Vi vet att ni är många som undrar hur bra Pages, Numbers och Keynote verkligen är.
  • Batteriet – hur många timmar får du egentligen ut?
  • Programtester – vi testar ett gäng av de första iPadanpassade programmen på App Store.

Övriga delar i vårt stora test av iPad:

Fakta

Det finns ingen inbyggt pdf-läsare i iPad, och även om det finns ett flertal program på App Store så kan det finnas de som föredrar att hålla sig till de inbyggda programmen så långt det går. En lösning för den som vill läsa ett längre pdf-dokument är att konvertera det till ePub-formatet som används av iBooks. Då kan du lägga till det i iTunes och synka direkt till iPad.

På sajten epub2go.com kan du enkelt utföra denna konvertering utan att ens behöva ladda ner ett nytt program. Värt att notera är också att tabeller och vektorgrafik inte kan konverteras, samt att filen får vara högst 30 Megabyte tung.

Sugen på en iPad redan idag? Med en kompis i USA eller via någon av flera nättjänsten går det att få tag i en iPad till ett relativt överkomligt pris. Men är det värt det? Tänk på följande:

  • Många, för att inte säga de flesta, iPad-program i App Store finns bara på amerikanska butiken. Apples egna iWork till exempel. Detta innebär att du måste ha ett amerikanskt kreditkort. Kan kringgås genom att köpa iTunes-presentkort via eBay eller andra sajter. Amerikansk konto fixar du så här
  • Svenskt tangentbord saknas ännu. Förmodligen dyker detta upp först i och med en systemuppdatering i samband med lanseringen i Sverige. Du kan fortfarande skriva å ä ö, men det stora problemet är att rättstavningen måste stängas av för att inte helt mangla sönder din text.
  • Du kan fortfarande inte köpa filmer och tv-serier i iTunes. Några andra alternativ där du slipper krångla med formatkonverteringar och annat saknas.
  • Om någon är vajsing med iPaden kan du få problem att få service på den av Apple.