Efter att ha skaffat en iPhone, fått se hur en professionell fotograf använt sig av dess kamera och efter att ha läst om den omtalade applikationen Hipstamatic, fick fotografen Ulrica Holm från Luleå en ide. På Studio 31 i Luleå ställer hon just nu ut sitt senaste fotoprojekt där alla bilderna är tagna med just iPhone.

– Studio 31 ringde och frågade om jag ville ställa ut och då slog det mig att jag kanske skulle ställa ut med iPhone-bilder, berättar Ulrica.

På olika återvinningsmarknader har hon åkt runt och fotograferat allt hon känner för, från leksaker till möbler. Nu senast när hon var tillbaka för att köpa ett av hennes favoritmotiv hittade hon massor av nya föremål att fotografera och hon blev kvar i en extra halvtimme.

Ulrica kallar sig själv tekniknörd, framförallt när det gäller mobiltelefoner. Sin iPhone är hon väldigt nöjd med även om hon skulle uppskatta en blixt tycker hon att bilderna tagna med Hipstamatic blir otroligt bra. När man fotar mycket blir det dock ganska rörigt och Ulrica önskar att man kunde se vilka inställningar man har använt på bilderna i efterhand när man fört över de till datorn.

Hela utställningen har dragit åt sig mycket publicitet och det en vandringsutställning är på gång. Förhoppningsvis blir första stoppet Stockholm, där hon just nu letar utställningslokal.

– Det har gått över förväntan. På vernissaget kom 100 personer och allting utvecklas hela tiden, säger hon optimistiskt.

Av uppenbara skäl skulle hon inte kunna ersätta systemkameran med en iPhone. Men det är alltid kul att prova på nya saker och Hipstamatic-trenden har ännu bara börjat. Förhoppningsvis kommer en uppdaterad kamera i nästa iPhone och då kan vi kanske få se en ny våg inom foto-världen.

Exempel på Ulrica Holms bilder från utställningen: