Precis som med Film2Home kan du hyra och se film direkt i din webbläsare med Headweb. Men med Headweb har du även möjligheten att ladda hem ett klientprogram. Skillnaderna mellan hemsidan och programmet är inte jättestora men vi rekommenderar helt klart att ladda ned klienten där du får en bättre översikt av filmerna. Hemsidan är inte för den delen dålig, här finns listningar med nyheter, bästa betyg och olika kategorier. I klienten finns dock ännu fler alternativ samt att allt går snabbare. Just klienten ska vi ge Headweb en stor eloge för då det är en fröjd att bläddra bland filmer i denna.

Headweb har helt klart lyckats med det mest användarvänliga gränssnittet men det finns en sak vi saknar. Det är en liknande tjänst som konkurrenten Film2Home har med sin ”Hitta din film”-tjänst som gör det enkelt att söka fram en sevärd film. Det är även väldigt enkelt att betala, antingen kan du vara medlem och ladda ditt konto med pengar så du sedan enkelt kan se de filmer du vill utan att gå igenom en lång betalningsprocess. Är du dock någon som bara vill hyra en film någon enstaka gång så kan du betala både med sms samt kontokort. Alla tre systemen fungerar riktigt bra.

Precis som med Film2Home kan du med Headweb även köpa filmer, dock är kopieringsskyddet här betydligt bättre. Istället för att använda sig av konventionella drm-tekniker så får filmen en sorts vattenstämpel så att den går att spåra om den hamnar på villovägar istället för att sätta upp massa användningsbegränsningar. Detta gör att du kan kopiera filmen hur många gånger du vill samt spela upp den var som helst. Dock är priset även här ganska högt och bara strax under en fysisk dvd-film.

Priset för hyrfilm är desto bättre, de senaste och mest populära filmerna kostar som de flesta andra tjänster 39 kronor men den större delen av filmer kostar endast 29 kronor och det finns till och med gratisfilmer (om än väldigt udda eller gamla titlar exempelvis Mr. Robinson Crusoe från år 1932).

Utbudet är inte det största med strax över 2 000 filmer och inte det absolut senaste finns med. Vi skulle ändå säga att utbudet är godkänt och det finns många godbitar. Något som vi verkligen gillar är alla de specialgrejer som finns, exempelvis visades DN-Galan live, vi hittar liveinspelningar från Hultsfredsfestivalen och andra konserter samt en hel del kortfilm.

En annan bra sak med Headweb är den lilla communitykänslan vi får över det hela. En sak som är ganska framlyft i gränssnittet är nämligen möjligheten att kommentera och betygsätta alla filmer. Detta gör att man får ytterligare en sak att gå på om man letar efter något roligt att se på. På hemsidan hittar vi dessutom en väldigt trevlig blogg för att se vad som pågår i bakgrunden på Headweb och där vi snabbt kommer åt fakta om både driftstörningar som utbud.

Själva spelaren fungerar riktigt bra både på webben och via programmet och ger oss bland annat möjlighet att byta textspår snabbt och enkelt. Att spola är en fröjd och överlag flyter det mesta på riktigt bra.

Till sist vill vi också ge Headweb en extra guldstjärna för att de försöker utöka sin butik till nya plattformar. För tillfället kan du förutom de tidigare nämna vägar även komma åt butiken via din Playstation 3 och som plugin till mediaspelarprogrammet Plex (vilket är ett hett alternativ på din lilla Mac mini du har vid tv:n).

Info: headweb.se

Headweb är den bästa strömningstjänsten för film just nu med ett användarvänligt program och många bra funktioner. Vi önskar att priserna går ned men som marknaden ser ut idag är Headweb klart värd full pott.

Betyg:


Här är de tre tjänster vi testat: