Det är numera länge sedan vi var tvungna att lyssna till knattrandet av en hårddisk som jobbade, vänta i en evighet på att datorn skulle starta eller ett program att till sist ladda klart.

I de flesta datorer idag är ssd standardutrustning. De är bra för mycket, inte minst eftersom de är snabba. Men på en punkt har flashlagringen inte utvecklats som vi önskat – priserna har inte sjunkit. Apple väljer dessutom ofta att stoppa in riktigt snabb flashlagring i sina Macar. Det är såklart bra, men det gör det också dyrt att uppgradera till större lagringsutrymmen.

Läs även: Jämförande test av ssd – här är bästa diskarna

I de flesta Macar är ynka 128 GB lagring standard. Att lägga till en 512 GB stor ssd i grundmodellen av Macbook Air kostar hela 5 000 kronor. 1,5 TB, vilket skulle vara nog för att de flesta användare att aldrig behöva tänka på lagringen, är en få förunnad lyx som kostar hela 13 750 kronor. Ungefär som att köpa en dator till. Därför är det ibland lite för enkelt att snåla med lagringen, något du kan få ångra senare.

Men frukta icke, det finns saker du kan göra när det blir trångt om plats.

Förutom självklara saker som att tömma papperskorgen (ibland gömmer det sig en hel del skräp där), eller att rusa ut och köpa en ny dator med mer lagring, följer här några användbara tips.


Lagring Mac tips

Använd Hantera lagring i Mac OS

Detta är en relativt ny funktion i Mac OS som säkerligen uppstått på grund av fattigt ssd-utrymme. Hantera lagring kan hjälpa dig att identifiera de största filerna, att automatiskt lagra vissa filer på Icloud, automatiskt ta bort filmer och tv-serier i Itunes du inte sett på länge, radera onödiga filer, samt automatiskt tömma papperskorgen en gång i månaden.

Hantera lagring hittas genom att gå till Apple-symbolen i menylisten, tryck sedan på ”Om den här datorn" och välj Lagring > Hantera…


Utöka lagring Mac tips

Använd molnlagring direkt i Finder

Du kan använda molnlagring nästan lika enkelt som du använder en intern disk. Du behöver visserligen internet för att ladda upp och ned filer, men många av dina flitigast använda filer sparas lokalt också.

50 GB i exempelvis Apple Icloud kostar nio kronor i månaden, klart överkomligt även för en mindre uppgradering i lagringsutrymme. Och utrymmet kommer du enkelt åt direkt från Finder, också med Google Drive eller Dropbox.


Utöka lagring Mac tips

Ladda ned Hazel

Programmet Hazel kan göra en hel del för att ordna och sortera filerna på din Mac. Som att per automatik tömma papperskorgen när den når ett visst antal GB (som du bestämmer själv). Eller att leta upp filer du inte använt på länge, så att du kan radera om de inte behövs. Och när du raderar program hittar Hazel även de tillhörande filer som annars ofta dröjer sig kvar.

Hazel hittar du här.


Utöka lagring Mac tips
Foto: SamsungSamsung Portable SSD X5 är en kompakt och snabb, extern thunderbolt 3-disk.

Utnyttja dagens snabba överföringshastigheter

Litar du inte på internetuppkopplingen för filer du ofta behöver komma åt? En lösning för stora bild-, video-, eller musikbibliotek kan vara att placera dem på en extern disk som kan följa med i datorväskan.

Det finns idag både små och kvicka externa hårddiskar, både traditionella hdd och snabbare ssd, som enkelt kopplas till din dator och kan utöka utrymmet rejält. Helst ska de använda thunderbolt 3 eller usb-c för att det ska gå tillfredsställande snabbt.

Det kommer aldrig gå lika snabbt som intern lagring, men thunderbolt 3 är med 40 GB/s riktigt snabb. Även usb-c med 10 GB/s är tillräckligt snabbt för en hel del typer av arbetsflöden.