Som vi tidigare har rapporterat om håller Apple på att bygga en gigantisk serverpark i den amerikanska delstaten North Carolina. Enligt Cnet är det hela ett led i satsningen på molnbaserade tjänster.

Ett troligt scenario är att alla våra inköp på iTunes Store så småningom kommer att lagras i "molnet". Därmed slipper vi tänka på trista saker som backup och bristande lagringsutrymme. Dessutom kommer vi kunna komma åt våra mediefiler från såväl dator som mobil.

Filmbolagen tycks dock vara motståndare till planerna. Skräcken är att Apple får alltför stort inflytande på oss konsumenter. Hur stor chans kommer det till exempel vara att kunna komma åt sina köpta filmer om man har en annan mobil än iPhone?

Film- och skivbolagen vill i stället se en satsning på Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE), en lösning som enligt planerna ska göra det möjligt att ta del av film och musik på en lång rad produkter från bland annat Microsoft, HP, Sony och Samsung.

Den stundande lanseringen av iPad tycks bli avgörande för hur filmbolagen ska agera i frågan. Ytterligare en succé i stil med iPhone kan göra det svårt att stå emot Apples påtryckningar.