Det kan kännas som att svära i kyrkan, men det finns faktiskt Macanvändare som föredrar Androidtelefoner framför iPhone. Nya modeller, till exempel Motorolas Milestone och Googles egen Nexus One, skyltar med högre fart och fler finesser. Så det är lätt att lockas av sirenernas sång.

Men även om telefonerna är spännande är det den nära kopplingen till Googles tjänster sannolikt största anledningen till att användare tar det avgörande steget. Lever man i molnet underlättas vardagen med en Androidenhet. Även om iPhonen har funktionerna är de i regel bättre integrerade hos konkurrenten.

Vad Googlevänner snabbt upptäcker är att det kostar att bryta den magiska Applecirkeln. Allting som tidigare bara fungerade är plötsligt inte självklart. Kopplingen till musik, kontakter och annan data kräver handpåläggning för att fungera.

Men det är absolut inte omöjligt. Med hjälp av ett par applikationer och lite inställningar kan du snart koppla ihop din dator och telefon. MacWorld visar dig hur du går tillväga.

1. Installera Salling Media Sync
Trots en massiv satsning på den mobila marknaden har Google ännu inte utvecklat egen mjukvara för att hantera media. Det finns tredjepartsalternativ i stil med DoubleTwist, men varför gå över ån efter vatten? Med hjälp av Salling Media Sync kan du fortsätta använda Apples iTunes. Ladda hem mjukvaran här . Flytta programmet till din applikationsmapp och dubbelklicka på ikonen för att sparka igång det.

2. Synkronisera media med telefonen

Efter installationen landar Salling Media Sync uppe i din menyrad. När du kopplar in din Androidtelefon kommer programmet att be dig aktivera funktioner på nallen. Vad du behöver göra är att montera din enhet genom att dra ner statusraden och klicka på USB-aktivering, följt av ”Mount”. Sedan är det bara att välja vilka delar av iTunes du vill synka. Du har musik, film och podcastar att välja mellan. Men bara filer utan åtkomstskydd, så kallat drm.

3. Få över dina bilder till Macen

I motsats till iTunes fungerar inbyggda iPhoto direkt ur lådan även med Androidtelefoner. Orsaken är givetvis att OS X ser din enhet som vilken kamera som helst. Därför behöver du bara öppna upp applikationen för att få se alla dina fotografier. Däremot är det inte säkert att din telefon kommer att kännas igen av operativsystemet och du får nöja dig med att ha en okänd enhet ansluten i programmet. Om du inte namnger den själv.

4. Centralisera din kontaktlista


En av de största fördelarna med Android är integrationen med Googles molntjänster vilka, i motsats till Apples MobileMe, är gratis. Och adressboken i OS X klarar utan problem av att koppla upp sig mot sökjätten. Öppna applikationen och gå till inställningarna. Under kontofliken har du möjlighet att synkronisera kontakter med olika tjänster. Bland alternativen finns det vi söker. Kryssa i rätt ruta och mata in dina uppgifter.

5. Låt Googlekalendern styra din vardag

Likt adressboken kan även kalendern koppla upp sig mot din nätversion. Öppna iCal, gå in till inställningarna och sedan in under kontofliken. Tryck på plus för att skapa ett nytt konto och välj typen Google. Mata in dina uppgifter och tryck på ”Create”. Nu kommer du att ha full tvåvägskommunikation igång mellan de båda systemen. Tyvärr kan funktionen strula. I synnerhet på Snow Leopard. Men går det snett så försök bara igen.

6. Använd telefonen som modem

Har du ett dataabonnemang kan du också använda telefonen som modem. För det behöver du PDAnet på både dator och nalle. Ladda hem och installera programmet. Starta om datorn och godkänn att applikationen får aktiveras när du kommer igång igen. Klicka sedan i USB Debugging på din telefon och koppla in den. Markera ikonen uppe i menyn på datorn och klicka ”Connect” för att koppla upp dig.

I MacWorld nummer fyra berättar vi allt om hur du synkar andra telefoner än iPhone med OS X.