Opera Software låter meddela att man kommer visa upp Opera Mini till iPhone och iPod Touch på årets Mobile World Congress i Barcelona.

Opera Mini är en av de mest populära webbläsarna till smarta mobiler, bland annat tack vare avancerad komprimeringsteknik som gör att webbsidor laddas snabbare. Via Twitter låter utvecklarna hälsa att Opera Mini är upp till sex gånger så snabb som Safari på iPhone.

Hastighetsökningen kommer sig av att webbsidorna filtreras genom Operas servrar, där de komprimeras och omformateras. Det innebär även att nedladdningen blir mindre, något som användare utan fastpris på dataöverföringen tjänar på.

Även om Opera visar upp en förhandsversion på nästa veckas Mobile World Congress är det viktigt att påpeka att det kan dröja länge innan vi kan få möjlighet att ladda ner programmet från App Store, om den släpps överhuvudtaget.

Katrin Jaakson, kommmunikationsansvarig på Opera, säger att Opera är övertygat om att applikationen blir godkänd. Men det finns andra som inte håller med.

– Jag finner det mycket osannolikt att Opera får godkänt, säger Paolo Pescatore, analytiker på CCS Insight.

Orsaken är att Apples avtal inte accepterar applikationer som uppfyller samma funktioner som redan finns inbyggda i iPhone.

IDG News