Vid det här laget känner de flesta av er antagligen till att Flash inte stöds på vare sig iPhone, iPod Touch eller iPad. Likaså att Apples vd Steve Jobs nyligen kallade Adobes utvecklare för "lata" och dessutom påstod att de flesta gånger en Mac kraschar beror det just på Flash.

- Flash har blivit en samling av ihopkluddade teknologier, en nödlösning. Det tar enorma mängder processorkraft och minne, det är för ineffektivt och tar för lång tid att lära sig. Liksom Microsoft har Adobe blivit ett tungrott och konservativt företag, de har förlorat fokus - de sitter fast i mitten, sade Steve Jobs enligt HardMac.

Föga förvånande har Kevin Lynch, tekniskt ansvarig (Chief Technology Officer), gått till motangrepp på Adobes blogg. I och med version 10.1 av Flash sägs företaget leverera en bra produkt som funkar på alla mobila plattformar utom en, nämligen Apples.

- Vi fokuserar dagligen på hur vi bäst ska bistå designers och utvecklare så att de kan uttrycka sig så fullständigt och kreativt som möjligt, betonar Lynch.

Lynch tror inte på Steve Jobs påstående att html5 kan bli en fullgod ersättare till Flash. Anledningen är helt enkelt den att Adobe kan hålla ett högre tempo i utvecklingen av nya funktioner. Att mjukvaran är populär märks inte minst av att 85 procent av de mest besökta webbsidorna använder sig av just Flash.

HardMac har gjort en del efterforskningar och kommit fram till följande orsaker till varför Steve Jobs går till så hårt angrepp mot just Adobe.

  1. Adobe ville in i det sista inte använda sig av programmeringsmiljön Cocoa när de tog fram mjukvara för Mac. I stället höll de benhårt fast vid det föråldrade Carbon.
  2. Adobe reagerar långsamt på buggrapporter från Apple. Av de 410 fel som Apple har anmält har man hittills bara åtgärdat 25.
  3. Adobe har inte lyckats ta fram en effektiv och buggfri version av Flash till mobila enheter.
  4. Apple ogillar att Adobe Software Activation, det vill säga mjukvaran som ska förhindra piratkopiering av Creative Suite, gräver sig in i operativsystemets djupaste lager, något som ökar risken för programkrascher och fragmentering. Varje gång hackarna lyckas hitta en väg runt kopieringsskyddet sätter Adobe dessutom press på Apple att göra ändringar i systemkoden.
  5. Apple anser att gränssnittet i Adobes mjukvara inte längre håller måttet. Det känns gammalmodigt och kan inte direkt beskrivas som användarvänligt.

Apple har ett par produkter som direkt konkurrerar med Adobe: Final Cut Pro med Premiere och Aperture med Lightroom. Det är kanske därför inte helt otänkbart att Apple även kommer ta fram egna alternativ till såväl Flash som Photoshop.