En av de hetaste diskussionerna kring iPad just nu rör frånvaron av Flash. När Steve Jobs demonstrerade hur smidigt det är att surfa på pekplattan beskrev han det som "den ultimata surferfarenheten".


Steve Jobs surfar in på hemsidan för New York Times.

Uttalandet fick Lee Brimelow från Adobe att gå i taket och publicera ett blogginlägg där han visade upp hur internet ser ut utan stöd för Flash. Under skärmdumpar av bland annat Disney, CNN och Hulu stod följande budskap:


"Miljontals sajter använder sig av Flash. Bäst att ni vänjer er vid de blå legobitarna".

Till Cult of Mac säger en representant för Apple att man valt bort stöd för Flash på iPad då det helt enkelt är för "buggigt". I stället kommer man propagera för ökat användande av html5 och css animations.

Sedan en tid tillbaka erbjuder populära videosajter som YouTube och Vimeo möjlighet att se filmklipp utan att man behöver installera Flash. Men huruvida andra sajter kommer följa deras exempel återstår att se.

I sammanhanget kan vi även rapportera om turerna kring Apples 8 minuter långa introduktionsfilm om iPad. I filmen kunde man nämligen se Flashbaserat innehåll på webbsidorna, något som fick anhängare av tekniken att hoppas på stöd trots allt. Men efter all uppståndelse har Apple redigerat om filmen så att man nu ser "de blå legobitarna" klart och tydligt.


Apples introduktionsfilm före och efter all uppståndelse.

Vill du se Flash till iPad?
Det är inte längre tillåtet att rösta.