iPad använder en ny typ av sim-kort, som kallas micro-sim eller 3FF SIM. Ingen av de svenska operatörerna erbjuder ännu denna typ av sim-kort och det är oklart om de kommer att finnas tillgängliga när iPad släpps. Utan ett sådant sim-kort kommer det bli omöjligt att surfa med 3g-nätet.

Enligt Cnet är det dock bara plasthöljet runt chipset som skiljer sig, så sugna kunder som vill importera från USA kan teoretiskt klippa bort en bit plast runt om. Micro-sim är alltså inte att förväxla med "sim on chip" som är något annat.

MacWorld har ringt runt till Sveriges teleoperatörer och ingen av dem kan alltså ännu ge ett tydligt besked om de kommer att erbjuda micro-sim när iPad dyker upp i butik. Det är bara Tre som har som uttalad ambition att erbjuda det när iPad kommer ut.

– Vi tittar på att kunna göra det, men vi har inte det idag. Vår målsättning är att kunna erbjuda micro-sim när iPad släpps.

Telia och Telenor är mer förtegna.

– Vi vet inte hur det kommer att se ut, säger Maria Hillborg på Telia.

–Vi säljer inga micro-sim idag. Men vi tittar alltid på vilka behov och önskemål som finns, men det är oklart vad som kan tänkas hända.

Alexandra Carlsson på Telenor har samma besked:

– Vi erbjuder i dagsläget inte micro-sim. Jag kan tyvärr inte svara på om micro-sim kommer finnas tillgängliga längre fram.

En annan fråga som är intressant för iPad-användare är om det kommer att gå att 3g-surfa med iPad med sitt befintliga telefon-abonnemang utan att behöva skaffa ett nytt, och alltså ha två sim-kort till samma abonnemang. Här är det egentligen bara Telenor som kan ge positivt besked:

– Vi har en tjänst som heter ”tvillingkort”. Tvillingkort innebär att man kan beställa ett extra sim-kort till sitt abonnemang. Att surfa med iPad och ringa i telefon från samma abonnemang kommer alltså att vara teoretiskt möjligt.

Telia vill inte spekulera i frågan eftersom de inte vet om de kommer att erbjuda micro-sim. För Tre däremot är "tvillingkort" inte aktuellt:

– Nej, det har vi inte idag. Jag håller det för mycket osannolikt att vi kommer att ha det senare heller.

Uppdatering: Tele2s presschef Annika Kristensson svarar tillslut via mejl.

"Vi säljer inte micro-sim i dagsläget och jag kan inte svara på hur det är längre fram i tiden. Vi lyssnar alltid på våra kunders önskemål och behov men idag kan jag inte svara på när eller om vi kommer ha det.

När det gäller tvillingkort eller parkorts-tjänst är det något vi bara har idag för våra företagskunder och så kommer det vara framöver. Däremot erbjuder vi prisvärda surfabonnemang för alla våra kunder."