MAMP står för Macintosh - Apache - MySQL - PHP. Webbvana känner nog igen Apache, som är en webbserver, och databastypen MySQL samt skriptspråket PHP. Allt detta är inbyggt i MAMP, som alltså kör en webbserver lokalt på din Mac.

Men vänta nu! Finns inte Apache och PHP med i OS X från början? Jo, det stämmer, men de är inte aktiverade initialt, och man bör sannerligen inte pilla med sådana saker om man inte vet vad man gör. Risken finns nämligen att man öppnar upp för utomstående, och det är ingen bra idé.

Det fina med MAMP är att den lever i sin egen lilla värld, och därför är det betydligt säkrare att jobba med den. Att vi dessutom slipper hacka konfigurationsfiler och uppdatera gamla PHP-versioner (för OS X kommer inte ens med PHP 5) är förstås bara ett stort plus.

Det finns två versioner av MAMP, dels den vanliga som är gratis, och dels MAMP PRO som kostar pengar. Fastän jag jobbar med webbdesign och utveckling så ser jag ingen riktig poäng med att betala för MAMP PRO, men det kan förstås bero på att jag har gott om webbservrar och konton hos diverse webbhotell att testa på om jag vill.

MAMP PRO bjuder i alla fall på fler inställningar och smidig hantering av Apache-moduler, diverse DNS-inställningar, samt inte minst fungerande e-postserver. Läs mer om MAMP PRO på mamp.info om du är intresserad.

Om du tänker använda MAMP på ett sådant sätt som exponerar installationen mot internet så måste du vidta ett antal säkerhetsåtgärder. Bland annat så är den automatiska MySQL-användaren fantasilöst döpt till root, med lösenordet root. Du kan ändra det manuellt genom att följa instruktionerna på MAMP:s startsida, den som öppnas i webbläsaren via MAMP-programmet.

Dessutom kanske du vill ha lite mer utrymme för PHP, standardinställningen sätter nämligen gränsen till 8 MB. Du kan ändra detta i php.ini genom att öppna den i en lämplig textredigerare, och ändra memory_limit till något högre, exempelvis 128M (alltså 128 MB). Dessa php.ini-filer, en för PHP 4 och en för PHP 5, hittar du under /Applications/MAMP/conf/, i mapparna php4 respektive php5.

I de allra flesta fall behöver du inte bry dig om de här inställningarna, standardvärdena räcker för lokala tester, men det kan vara bra att veta.
Slutligen, att använda MAMP som publik webbserver mot internet tycker jag är en dålig idé. Ska du pyssla med sådant så är det bättre att du lär dig Apache och sätter upp en vanlig webbserver. Dessutom, att köra MAMP mot internet samtidigt som du sitter och jobbar på/leker med din Mac är inte ett recept på en snabb sida. Se dig om efter ett webbhotell istället.

Ladda ner MAMP
Först ska vi ladda ner MAMP. Gå till mamp.info och klicka på Downloads i menyn högst upp. Här kan du ladda ner MAMP, som är hela 132 MB stor och ligger på SourceForge, så det kan ta en stund. Ta inte MAMP PRO, den kostar pengar och fungerar lite annorlunda. Det finns dessutom ett alternativ som laddar ned både MAMP och MAMP PRO, men det är onödigt. Bara vanliga gratis-MAMP tack!

Installera MAMP på Macen
MAMP laddas ner som en skivavbild och installeras som de flesta vettiga program till OS X. När skivavbilden öppnats så drar du MAMP-ikonen till din program-mapp. Som alltid är det bra att öppna ett separat Finder-fönster och inte bara dra inom MAMP-skivavbildens egna fönster, det kan blir tokigt då. Mata sedan ut avbilden ordentligt så att du inte råkar köra MAMP därifrån, då blir det rörigt längre fram.

Starta MAMP
MAMP lägger sig i en mapp under Program (här mer exakt: /Applications/MAMP), med namnet MAMP förstås. Starta MAMP därifrån, och strunta i resten av innehållet så länge. Nu öppnas MAMP i ett litet programfönster, och dina lokala servrar drar igång direkt. Dessutom öppnar MAMP ett webbläsarfönster som innehåller den så kallade startsidan. Vi återkommer till den senare, nu är det själva MAMP-programmet som gäller.

Det här är MAMP-fönstret
I MAMP-fönstret ser du status på din lokala webbserver, alltså vad som är igång och körs. Du kan även stoppa servrarna med Stop Servers-knappen, samt öppna startsidan med Open start page. Preferences är inställningar, och Quit stänger program samt servrar. Efter att du satt upp MAMP som du vill ha det så behöver du inte fundera så mycket på det här fönstret, då sätter du bara igång programmet och kör.

Start och stoppinställningar
Vi börjar med att ställa in MAMP. Klicka på Preferences i programfönstret och välj Start/Stop högst upp. Här kan du bestämma om MAMP ska starta upp dina lokala servrar automatiskt vid programstart eller om du vill göra det manuellt, samt om startsidan ska öppnas direkt. Du kan också definiera en ny plats för startsidan. Det kan bli lite störigt med att öppna startsidan automatiskt hela tiden, så det brukar jag avmarkera.

Portinställningar
Fortfarande under Preferences, klicka på knappen Ports högst upp. Här bestämmer du vilka portar som ska användas, som standard är det 8888 för Apache och 8889 för MySQL. Det är möjligt att du behöver klicka på knappen Set to default Apache and MySQL ports, men testa gärna utan först.

Vilken PHP-version?
Under Preferences kan vi dessutom ställa in vilken version av skriptspråket PHP vi vill köra; klicka på PHP högst upp i inställningsfönstret. Du kan välja mellan PHP 4 eller 5, och självfallet är det 5 du vill ha. Du kan också välja om du vill köra något cache-tillägg till PHP. Om du installerar ytterligare tillägg och får problem så testa att avmarkera Zend Optimizer, den kan tydligen ställa till det ibland.

Apache-inställningar
Slutligen, fortfarande under Preferences, så väljer du Apache. Här finns bara en enda inställning, men den är desto mer spännande. Det är nämligen här vi bestämmer vad som är vår ”root” på den lokala webbservern, alltså den mapp där du kan börja surfa. Som standard är det /Applications/MAMP/htdocs men du kan välja en annan mapp om du inte vill lägga dina filer under MAMP i program-mappen.

Välkomstsidan
MAMP öppnar som sagt en välkomstsida i din webbläsare vid uppstart (eller via knappen Open start page i MAMP-fönstret). Här hittar du grundläggande information om MySQL (inklusive användarnamn och lösenord) och en länk till sidan phpinfo (med information om din server samt PHP). Dessutom finns det en FAQ-sida som listar mer precis vad som är installerat, samt innehåller instruktioner för byte av MySQL-lösenord.

Sköt Sköt databaserna med phpMyAdmin
PhpMyAdmin är ett populärt webbgränssnitt för att hantera MySQL-databaser i webbläsaren, och det ingår i MAMP-paketet. Klicka på phpMyAdmin-länken i toppmenyn på MAMP:s startsida för att komma dit. Här kan du skapa nya databaser och bläddra i befintliga. Ska du installera WordPress eller något annat system med en databas så måste du skapa en. Skriv bara namnet och klicka på Skapa så är det klart sedan!

Dina filer i htdocs
För att din lokala webbserver ska kunna hitta filerna du skapat så måste du lägga dem under /Applications/MAMP/htdocs - om du inte ändrade den sökvägen i steg 8 förstås, i så fall får du lägga filerna på den nya platsen. Det du lägger i den här mappen kommer du kunna se i webbläsaren precis som om det vore online, så skapa en enkel HTML-sida och lägg här för att testa. Självfallet kan du ha undermappar och liknande.

Visa filen i webbläsaren – klart!
När du lagt en fil i /Applications/MAMP/htdocs (eller vad du nu ställde in i steg 8), exempelvis en index.html som då kommer laddas direkt, så går du till localhost:8888/ i din webbläsare. Klart! Där är den! Eller visas den inte? Då ändrade du nog Apache-porten i steg 6 - byt bara ut 8888 mot porten du valde (80 om du tryckte på Set to default Apache and MySQL ports-knappen) så fungerar det finfint.