Förväntningarna inför Apples event imorgon är monumentala. Få icke-bekräftade produkter har blivit så hajpade som Apples pekdator, trots att det inte finns några som helst bevis på att den ens existerar.

Apple har självt inte sagt ett knyst annat än att företaget aldrig kommer att tillverka en netbook. Så det enda vi kan säga med säkerhet är att det inte är en netbook. Mer än så vet vi faktiskt inte och vi kan endast förlita oss på lösspridda rykten.

Spekulationerna är hetare än någonsin och alla säger sig veta vad Apples pekdator kommer att erbjuda eller inte erbjuda, baserat på spekulationer och dimmiga uppgifter från olika fabriker i Kina.
När Apple igår släppte företagets kvartalsrapport gjorde Steve Jobs dock ett uttalande som bevisar att något stort är i görningen.

– Vi kommer att släppa en rad mycket starka produkter i år. Den här veckan kommer vi att börja med en helt ny produkt som vi är mycket laddade inför, säger Steve Jobs.

Vi har därför valt att inte spekulera för mycket i vad som komma skall, utan istället bekräfta vad vi inte vet om den eventuella pekdatorn.

Kommer Apple släppa en pekdator imorgon?

Baserat på Steve Jobs uttalande under gårdagen vet vi nu med stor säkerhet att Apple kommer att släppa något stort imorgon. Skulle det emellertid visa sig att det inte rör sig om en pekdator så lär det bli en av datorhistoriens största antiklimax.

Förväntningarna innan iPhone lanserades var nästan lika höga som nu, och då gjorde Apple oss inte besvikna. Risken att Apple inte har något magnifikt att komma med imorgon är således liten.

Vi vet dock ingenting om vilka funktioner pekdatorn kommer att erbjuda. Vissa siar om en e-bokläsare medan andra hoppas på en spelmaskin eller en blandning av bådadera.

Vår bästa gissning är att det rör sig som en förvuxen iPod men med långt större funktionalitet. Vill Apple att vi ska bära omkring på en mackapär som har en bildskärm på runt tio tum så måste den erbjuda något som är mer eller mindre revolutionerande.

Hur stor kommer bildskärmen att vara?

Här går meningarna isär beroende på vem man lyssnar på. Vissa säger att pekdatorn kommer att ha en bildskärm på sju tum medan andra svär på att den kommer att bli runt 10 tum. Vissa tror till och med att Apple kommer att släppa två stycken pekdatorer med olika bildskärmsstorlek.

Tidigare rykten har gjort gällande att Apple lagt stora beställningar på 10,1-tums bildskärmar hos flera kinesiska tillverkare talar för att det kan stämma. Dessutom borde en tiotums bildskärm passa bättre storleksmässigt om pekdatorn kommer att agera som en e-bokläsare. Sju tum är på gränsen till för litet.

Att Apple därför skulle släppa två olika modeller med olika bildskärmsstorlekar är dock inte speciellt troligt.

Vad kommer den att kosta?

Ingen aning. De rykten som florerat är att den kommer att kosta under tusen dollar (cirka 7 000 kronor). Jämfört med dagens netbooks som är mycket billigare kan det tyckas dyrt, men jämför vi med priset på en olåst iPhone så är det faktiskt inte så mycket mer.

Googles tidigare chef i Kina, Kai-Fu Lee, uttalade sig nyligen i Wall Street Journal och hävdade att Apples pekdator kommer att kosta under tusen dollar och Apple räknar med att sälja tio miljoner enheter under det första året.

Eftersom vi ännu inte har en aning om vilken teknik pekdatorn kommer att innehålla är det lönlöst att försöka gissa priset. Tusen dollar eller mindre låter dock skäligt om Apple hoppas kunna sälja tio miljoner enheter inom ett år.

Hur kommer pekdatorn att anslutas till internet?

Även här ryktas det om allting från trådlöst internet till inbyggt modem för 3g. Att pekdatorn kommer erbjuda trådlöst internet står utom all tvekan, frågan är om pekdatorn kommer ha inbyggt stöd för 3g.

Troligtvis kommer pekdatorn inte att innehålla något annat än trådlöst internet. För att ytterligare öka försäljningen av iPhone kommer Apple med största säkerhet skapa ett smidigt samspel mellan iPhone och pekdatorn så att pekdatorn kan utnyttja 3g via iPhone istället.

Pekdatorn kommer säkert att fungera tillsammans med andra mobiltelefoner, men fördelarna tillsammans med iPhone kommer att bli ett säljargument för att locka till sig fler köpare av iPhone.

Kommer pekdatorn att bestå av en tiotums bildskärm så skulle även ett 3g-modem betyda problem för batteritiden. Ur den synpunkten är det mer troligt att pekdatorn har stöd för nya Bluetooth 3.0 som erbjuder rejält mycket lägre strömförbrukning.

När kan jag köpa den?

Ingen aning. Med största säkerhet kommer pekdatorn inte att finnas för omedelbar leverans imorgon. Mer troligt är att den kommer att släppas tidigast i mars, möjligen i juni. Kommer pekdatorn inte att säljas tillsammans med eventuella 3g-abonnemang så lär vi få se den i Sverige strax efter att den släppts i USA.

Skulle det visa sig att pekdatorn har ett inbyggt 3g-modem och säljs tillsammans med ett kontrakt med en mobiloperatör så lär det ta längre tid, precis som med iPhone.

Vad kan jag göra med den?

Även här finns det inga direkta uppgifter på vad pekdatorn kommer att kunna göra. Ganska säkra rykten har dock visat att Apple skrivit på avtal med flera stora tidningar och publicister. Det betyder att en av huvudfunktionerna kommer att bli en e-bokläsare.

Det är dock troligt att pekdatorn kommer att bli mycket mer än så. Apple vore inte så smart om det inte hittade ett sätt att utnyttja alla de tusentals applikationer som finns tillgängliga för iPhone och iPod Touch.

Apple har rönt stora framgångar inom både spel, musik och filmer. Pekdatorn kommer utan tvekan ha funktioner för att köra både media och spel. Den stora frågan är om Apple kommer att släppa ett nytt utvecklingspaket för att skapa applikationer som endast fungerar med pekdatorn.

Kan den köra OS X-applikationer?

Ännu en sak vi inte har en aning om. Apples pekdator kommer precis som iPhone antagligen att köras på en modifierad version av OS X. Det är dock inte troligt att det kommer att gå att köra vanliga OS X-applikationer på den. Precis som med iPhone kommer Apple antagligen att välja ett slutet ekosystem för pekdatorn.

Däremot är det mycket möjligt att pekdatorn kommer att levereras med iWork 2010 som även inkluderar en speciellt utvecklad version av Pages vilket gör det möjligt att använda den till ordbehandling.

Självklart lär det även finnas speciella versioner av Safari och Mail för de vanligaste internetaktiviteterna.

Precis som vi nämnde i den inledande texten vet vi egentligen ingenting. En sak är dock säker, imorgon kommer vi att följa Apples event med nerverna på helspänn.

Gregg Keizer, Computerworld