Aftonbladet skryter med att de funnits i iPhone sedan 2008 och tekniskt sett är det korrekt. Men deras tidigare iPhone-app var bara en länksamling till deras mobilsajter och ingen egen app i egentlig mening. Nu har nyhetskoncernen spottat upp sig och släppt ”Aftonbladet Supernytt”.


Startsidan i appen.

Som namnet antyder ligger fokus på de senaste nyheterna. Längst ner i bild finns fem knappar, i tur och ordning: ”senaste” är nyhetslistning inom ”nyheter”, ”sport” och ”nöje”. ”Mest läst”: mest lästa inom ovan tre kategorier, plus ”tv” med klipp från Aftonbladet tv (konstigt nog enda sättet att komma åt tv-klipp. Miss, Aftonbladet?).


Knappen "på ettan" leder dig hit. Till vänster ser du de senaste tidningsframsidorna och till höger en "skärmdump" från mobilsajten. Trycker du på mobil-ettorna kommer du till mobilsajten, men trycker du på tidningsettorna...

”På ettan”: ger dig en bild av dagens förstasida både på webben och papperstidningen. Den här funktionen är lite förvirrande eftersom om du trycker på en ”etta” för webben kommer du till mobilsajtens förstasida i appens inbyggda webbläsare, och trycker du på tidningens förstasida förstoras den bara upp, den har inga länkar till nyheter eller dylikt.


...förstoras bara bilden av tidningen upp. Inga länkar, ingenting.

”Våra tips” tar dig till den tidigare appens grundfunktion: länksidan. Här finns länkar till alla mobilsajter inom koncernen, plus en del andra som SJ, SL, Facebook och Wikipedia (?). Här finns även snabblänkar till koncernens olika appar. Slutligen ”tipsa oss” är snabblänkar för att kontakta Aftonbladet genom mail, sms eller telefon.


Aftonbladet tipsar... om dina andra sajter och appar.

Appen känns betydligt mer genomarbetad än många andra nyhetsappar som mest formaterar innehållet efter skärmen, men inte bjuder på ny funktionalitet. Här finns nya grepp som funkar bra, och andra som känns spännande men lite halvfärdiga. Vissa brister har appen dock; bland annat kan du inte kommentera nyheterna än (bara läsa kommentarer), eller länka till en blogg. Dock kan du länka till Facebook, Twitter eller maila nyheter.


Såhär ser artiklarna ut. Längst ner finns knappar för att ändra teckenstorlek, extra bilder, läsa kommentarer, läsa relaterade artiklar och länka till FB, Twitter eller maila.

Slutligen, en önskelista till Aftonbladet: länk till Aftonbladet TV. Möjlighet att kommentera nyheter. Kanske en varning när man lämnar appen för att gå in i Safari? Och utnyttja att iPhone är personlig! Lägg till mer personliga inställningar, typ att kunna sortera nyheter efter ämnen jag gillar, like/dislike-knappar för kommentarer, push-meddelanden baserat på ämnesord, och så vidare.
Icke desto mindre är Aftonbladet Supernytt förmodligen Sveriges bästa nyhetsapp just nu.

Fakta: Aftonbladet Supernytt

Betyg:

Pris: gratis
Version: 1.0.0
Länk