För den som ofta kollar på video och film i format som Divx, Xvid, Matroska och liknande har Videolan Client (VLC) länge varit “standard”. Visserligen har det även fungerat ganska bra med pluginer till Quicktime, men för funktioner som undertexter och annat mer avancerat har rekommendationen varit VLC.

Ett annat program som också kommer från Linux-världen är Mplayer, som länge utvecklats för Mac i form av Mplayer OS X. Men programmet har inte uppdaterats på länge och är inte så lättanvänt, men nu har en utvecklare tagit på sig att ta fram en betydligt mer Macig version av Mplayer, som han kort och kort kallar Mplayerx.

Mplayerx är än så länge i betastadiet, men har redan kommit ganska långt. Bland annat är det multitrådat för smidigare uppspelning på Macar med flera kärnor (det vill säga nästan alla). Programmet har stöd för Apples fjärrkontroll och multitouch via styrplatta eller Magic Mouse, automatisk igenkänning av teckenkod (för andra språk än engelska) och du kan ändra storlek på texten under uppspelning. Dessutom ser det bra ut.

Programmet kräver Snow Leopard.