Tänk dig att du sitter hemma hos din kompis när du inser att den där reseplaneringen som ni skulle prata om finns på din Mac där hemma. Kompisen kör med Windows Vista så du kan inte använda MobileMe-tjänsten ”Tillbaks till min Mac” för att komma åt ditt dokument.

Eller tänk dig att du är på semester när du inser att du glömt ladda upp det där dokumentet till jobb-ftpn så att de kan jobba vidare på projektet när du är ledig. Lösningen på problemet heter VNC.

Med lite förberedelser kan du enkelt styra din Mac från en PC med Windows - oavsett om de finns i samma hus, eller om du sitter vid en PC på andra sidan jordklotet. Allt du behöver är två program, ett för Mac och ett för Windows, internetuppkoppling för dina datorer och att din Mac är igång där hemma. Sedan är du i gång. Och bäst av allt - det är helt gratis!

Det finns flera olika VNC-klienter men vi har valt Vine Server för OS X och Real VNC viewer för PC i denna guide. Principen är densamma om du skulle välja ett annat program.

Ladda ner Vine Server för OS X
Surfa in på korta.nu/79bb och hämta hem Vine Server för OS X. Montera skivavbilden och dra och släpp Vine Server i Programmappen. När du sedan startar programmet ställer det in sig själv på att kommunicera via port 5900. Det enda du behöver göra är att i dialogrutan som visas ange ett lösenord som kommer att begäras när du vill fjärrstyra din Mac. Vine Server fungerar med OS X 10.4 Tiger och nyare versioner.

Kolla ip-adresserna
I Vine Servers programfönster ser du nu två olika ip-adresser - den gröna är det interna som du använder om du vill styra din Mac från en PC som är på samma hemmanätverk, den röda är det externa som du använder om du vill styra din Mac från en extern dator. Vill du kunna styra din Mac från en dator på ett annat nätverk krävs ett steg till, annars är du färdig med förberedelserna på din Mac.

Portforwarding
Vill du styra din Mac från en dator på ett annat nätverk måste du göra en så kallad ”portforwarding” i din router. Eftersom detta görs på olika sätt beroende på vilken router du har kan vi inte gå in på detalj här - men sajten portforward.com har detaljerade steg-för-steg instruktioner för de flesta förekommande routrar. Börja med att välja vilken router du har och sedan ”Real VNC” som programmet du vill konfigurera för.

Hämta Real VNC Viewer
Sätt dig vid PC:n. Surfa in på korta.nu/b16e och hämta Real VNC Viewer. Det du hämtat är en exe-fil och är alltså ett Windowsprogram som kan köras utan att det kräver någon installation först. Lägg det i en mapp där du vill ha det och starta programmet. Skriv in den interna ip-adressen om du är på samma nätverk eller den externa ip-adressen om du är på ett annat nätverk. Ip-adresserna är de som visas i Vine Server i steg 2. Klicka Options.

Håll koll på färgerna
I dialogrutan som visas när du klickat Options väljer du Colour & Encoding. Är båda datorerna på samma nätverk kan du välja alternativet ”Full” på antal färger som ska visas. Är datorerna på olika nätverk bör du sänka nivån till ”Medium” för att undvika väldigt irriterande fördröjningar. Om du använder dig av en mobiluppkoppling kan det vara idé att välja ”Low”. Se till att ”Auto select” på Encoding är ibockat. Klicka på OK.

Nu har du kontroll!
Klicka på OK för att ansluta till din Mac. Du ombeds nu skriva in lösenordet du valde i steg 1. I Real VNC-fönstret visas nu din Macs skrivbord. Beroende på hur många färger du valt kan de visuella skuggeffekter i OS X se lite märkliga ut, men du kommer åt allt och kan styra din Mac. Ha i åtanke att det här inte är en tjänst för att se filmklipp du har på din Mac, eftersom skärmuppdateringarna sker för långsamt för det.