Naim Cesur började först drygt ett år sedan att skissa på ett eget program till Appstore. Programmet skulle erbjuda användaren information om olika sexpositioner från Kamasutra direkt i iPhone.

Parallellt med hans masterutbildning i systemvetenskap så började han kvällstid att skapa sitt egna program. Under en utvecklarträff i Köpenhamn visade han sin nästan färdiga produkt och gensvaret från Apples representanter var positivt.

– De tyckte det var ett väldigt häftigt program som de tyckte jag skulle prova att skicka in, de sa att det var ungefär 50/50 chans att det skulle komma in, säger han.

Apple tyckte att programmet var så bra att Cesur skulle höja priset på iKamasutra men han höll fast vid sin prissättning på tre dollar och skickade in det till Apple. Men svaret blev där bara ett standardsvar om att de inte släppte in produkter med ”pornograpic content”. Idén lades på is och Cesur avvaktade med förhoppning om att lansera programmet senare.

– Sen kom åldersgränsen på 17+ i och med version 3.0 in så då tänkte jag att jag provar igen eftersom det finns andra program som faktiskt kommit in som är mer sexuellt laddade än mitt program, säger Cesur.

Då fick han svar om att den inte skulle godtas så länge som det var samlagsställningar med i versionen som skulle synas på Appstore. Representanten från Apple nämnde också något luddigt om ”policy changes”, vilket kan tyda på en högre acceptansnivå från Apples sida när det gäller program till Appstore.

Ytterliggare revideringar gjordes och en ny version skickades in för godkännande. Denna gång gick det bättre och Cesur fick det glädjande beskedet att iKamasutra skulle börja säljas över hela världen med Kina som enda undantaget.

iKamasutra finns nu att köpa för tre dollar och glädjen var stor när det första femstjärniga betyget ramlade in.

– Det är kul att läsa vad folk tycker om ens produkter, jag har själv använt programmet i ett år så jag vet att det fungerar bra, säger Cesur.

För den som vill göra egna program till Appstore tipsar Cesur om vikten av en bra design.

– Har man bara kommit på en bra idé och gjort en snygg design så är resten inte så svårt, säger han.

Gällande Apples hårda policy säger Cesur att det också har fördelar med sig.

– Då de är så strikta så kan man som utvecklare även anförtro sig mycket till Apple utan att behöva oroa sig för att det läcker ut eller liknande, säger han.

Inför framtiden säger sig Cesur ha flera bra idéer och han tänker även fortsätta att uppdatera iKamasutra.