Varken TV4s eller SVTs appar finns i skrivande stund i Appstore och med tanke på den något oberäkneliga godkännandeprocessen är det oklart vilken av dem som dyker upp först. Hur som helst finns det ingen anledning att inte ladda ner båda två (om inte TV4 får för sig att ta hutlöst betalt för sin app). Men samtidigt är SVT-appen mycket bättre. Vi tar det från början.


Startskärmen.

När du startar TV4-appen är det första du märken den förvillande likheten med SVTs app. Men det finns små detaljer som vi kommer att se gör stor skillnad. Startskärmen består av en horisontellt skrollbar ”snurra” längst upp med puffar för olika program, samt en lång lista under snurran med länkar till omväxlande klipp och hela program. Längst ner i bild finns fem knappar; dessa är ”TV4 Play”, ”kategorier”, ”avsnitt”, ”favoriter” och ”sök”. Där du i SVT-appen under knappen ”a-ö” får en bra överblick över alla program som finns att tillgå är TV4s ersättare ”avsnitt” bara en lång lista över senaste tillagda programavsnitt, vilket dock inte betyder senast sända. Här hittar du till exempel Idol-avsnitt från tidigt i höstas tillagda 20 december.

För att återgå till de övriga knapparna kan vi konstatera att ”TV4 Play” helt enkelt är startskärmen, ”kategorier” som är en lista över olika kategorier av program (”sport”, ”nyheter” och så vidare), och ”sök” som också är ganska självförklarande.

”Favoriter” förtjänar ett omnämnande. Istället för att som i SVT-appen lägga en länk till ett helt program i favoriter lägger du här till enskilda klipp. Tänket här är alltså att spara klipp eller avsnitt för att se om, eller kanske se senare, snarare än en genväg till ditt favoritprograms sida. Det här blir fel i våra ögon. Det finns få anledningar till att länka till exempelvis nyhetssändningen för en specifik dag, men desto fler att länka till själva nyhetsprogrammet.

En annan skillnad är hur du lägger till saker i favoritlistan. I SVT-appen finns en hjärt-knapp vid program som nedtryckt indikerar att du lagt till det i favoritlistan. I TV4-appen hittar du ”favorit”-knappen på varje klipps info-sida som du kommer till om du trycker på pilen till höger vid ett klipp. Lätt att missa alltså.

TV4 är som bekant en kommersiell kanal som innehåller reklam. Så även deras app. För närvarande kommer den bara från en enda annonsör och utgörs av dels bakgrundsbilden för de flesta meny- och listbakgrunder, och dels en klickbar banner ovanför knapparna i botten. Enligt uppgift ska det även finnas reklam i programmen, men vi har än så länge inte sett någon.


Den stora reklamen syns bara när du laddar menyer. Bannern i botten ligger där hela tiden.

En sak som är störande i SVT-appen är att det tar sån tid att ladda in program. Här är TV4s app snabbare. När det gäller bildkvalitet ser vi i TV4:s app ingen skillnad på om du kör via 3g eller wifi. Den är å andra sidan bättre än SVTs ström för 3g, men av naturliga skäl sämre än deras wifi-ström. En smart skillnad är dock att TV4-appen kommer ihåg vilket program du tittade på senast du använde programmet. Tyvärr kommer den inte ihåg VAR i avsnittet du slutade titta, utan startar det från början. Men det är alltid något.

Utbudet i TV4-appen är tunt. Här återfinns uteslutande TV4s egna program och vi räknar totalt till 16 stycken. Enligt ”avsnitt”-listan finns det totalt 165 avsnitt i hela appen (det råder också lite namnförbistring här; ibland kallas hela programavsnitt ”program” och ibland ”avsnitt”). En del program har dessutom bara ett eller ett par avsnitt listade.

TV4-appen är på många sätt ett hafsverk. Det finns många gränssnittsmissar som rör till det för besökaren. För att nämna några: på huvudsidans ”puff-snurra” anges inte alltid varifrån klippen kommer eller om det är ett helt avsnitt eller bara ett klipp. Ibland är texten på knappar för lång och saknas eller spiller över på knapparna bredvid. Försöker du titta på tillagda klipp i ”favorit”-listan får du beskedet att du bara kan se dem på TV4 Anytime, men klickar du på samma klipp i en annan listning går det igång. Ett programs sida kan innehålla ett avsnitt, men en massa klipp. Dessa är dock inte isolerade klipp, utan bokmärken till ställen i ett helt avsnitt. I praktiken kan du alltså trycka på ett klipp från ett avsnitt som inte finns programmets lista, spola tillbaka till början och se hela avsnittet. Eeeh?


Ett klick på ett klipp i favorit-listan ger detta meddelande.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det händer spännande grejer i den mobila tv-världen och vi hoppas att fler kanaler hakar på med egna appar. Dock finns de mycket finjusteringar för TV4 att göra innan appen är perfekt. Dessutom är det i skrivande stund inte klart om den kommer att vara gratis eller kosta pengar. Naturligtvis något att ta i beaktande.

Fakta TV4 Play

Pris: oklart
Version: beta