Du som är bekant med SVT Play på nätet kommer att känna igen dig. När du startar programmet möts du av samma svart-gröna gränssnitt och en ”snurra” med programtips längst upp. Under den hittar du i tur och ordning ”senaste program”, ”senaste nyhetsprogram”, ”senaste klipp”, ”mest sedda klipp” och ”om SVT Play”. Längst ner finns en meny med fem ikoner. Dessa är ”start”, ”a-ö”, ”kategorier”, ”favoriter” och ”sök”.

Nytt i den uppräkningen är såklart ”favoriter” som gör SVT Play i telefonen lite mer personlig. Här kan du bokmärka program du gillar i en egen lista. Tyvärr är det inte mycket mer än så. Trevligt vore till exempel om du kunde se hur många ”osedda” avsnitt du har av ett program, eller hur många dagar det är kvar tills nästa avsnitt.

Det första du märker när du väl börjar använda tjänsten, alltså titta på program, är att det går segt att få igång dem. När du klickat på ett program kommer du in i en Youtube/Quicktime-vy med en laddningsikon och SVT Play-loggan. Efter en stund står det till och med att det kan ta upp till en minut att ladda. Tid tar det, och ibland hoppar appen till och med tillbaka till listningen och du får starta ditt program på nytt.

När du väl fått igång ett program flyter det på relativt bra, i alla fall för 3g. Via wifi verkar det efter våra tester vara lite skakigare med några buffringsstopp under tittandet, antagligen beroende på den ökade bitströmmen. Eftersom du ser hur mycket du har buffrat kan det vara idé att låta programmet ladda lite innan du startar, särskilt om du är ute och rör på dig och inte har garanterad täckning.


Överst är bilden du får med wifi-täckning, underst med enbart 3g. Observera att skärmdumparna är beskurna för att få plats i skala 1:1.

Apple bestämmer som bekant hur mycket du får ladda ner beroende på om du har tillgång till wifi eller bara 3g (det här kan avhjälpas genom ett Cydia-program som lurar program att tro att de har tillgång wifi även om du bara har 3g). Det finns många teorier om varför, till exempel att de amerikanska 3g-näten har för dålig kapacitet, men det gör i alla fall att du får märkbart sämre bitström (och alltså bildkvalitet) när du tittar via 3g. Men bilden är fortfarande fullt dräglig för det mesta. Är du uppkopplad via wifi är däremot bilden knivskarp.

Det verkar inte heller som att tittandet är så batterisugande som man kanske skulle kunna tro. Ett halvtimmesavsnitt av ”Kobra” över 3g drog drygt fem procent av batterikapaciteten. Samma avsnitt via wifi drar något mer.


Uppspelningsfönstret.

SVT Play-appen vi testat är samma version som har skickats till Apple, men SVT meddelar att ”back end”, alltså servrarna som tillhandahåller innehållet, fortfarande är på betastadiet. Det märks; dels på långa laddningstider, men också på att vissa programkategorier är tomma och vissa länkar är lite oberäkneliga. Förhoppningsvis kommer det här att åtgärdas i tid till att appen blir tillgänglig i Appstore.

Sammanfattningsvis är detta en självklar nedladdning, även om ni som inte har inkluderad datatrafik i era abonnemang bör se upp så det inte blir dyrt. En del jobb med servrarna återstår, samt lite pill med gränssnittet till första uppdateringen. Men en app som ger gratis tillgång till hundratals tv-program varhelst det finns 3g-täckning kan inte annat än applåderas. Kanske kan den till och med få fler att betala tv-licensen?

Fakta: SVT Play

Pris: Gratis
Version: Beta

  • Bra bildkvalitet, särskilt med wifi
  • Gratis tv i mobilen, hallå?

  • Favoritlistan, och vissa detaljer i gränssnittet, kan utvecklas ytterligare
  • Långa laddningstider