Handelsbanken
handelsbanken använder sig utav BankID:s lösning för e-legitimation och fungerar därmed helt okej med både Firefox och Safari. E-legitimationen består av en fil som du laddar ned och sedan används programmet Nexus Personal för att hantera e-legitimationerna. Programmet gör det enkelt att importera och exportera certifikaten om man exempelvis byter dator.

När vi försökte logga in på Skatteverkets webbsida upptäckte vi dock en intressant bugg i Firefox: hela webbläsaren kraschade när vi valde att logga in genom att använda returknappen på tangentbordet. Om vi däremot använde muspekaren för att för hand trycka på loginknappen gick det bättre att logga in.

För att ladda ned e-legitimationen krävs det emellertid att du först kan logga in på Handelsbankens internetbank, vilket kan inte alltid är helt lätt på en Mac. Kör du med bankens engångskoder eller den sladdlösa varianten av de nya kortläsarna (lanseras under 2009) går det bra med både Firefox och Safari, men använder du deras gamla ”e-legitimation på fil” eller den usb-anslutna kortläsaren för inloggning på internetbanken går det enbart att logga in och ladda ned certifikatet med Firefox.

Det går att få Safari att fungera med Handelsbankens internetbank om du har e-legitimationsfilen på din hårddisk sedan tidigare genom att manuellt lägga till certifikatet i Mac OS X Nyckelring, men det är buggigt och kräver att du gör inloggningen på webbsidan i en viss ordning.

Fakta
Adress: handelsbanken.se
Safari: Nja*
Firefox 3: Ja
Bra program för att hantera certifikaten, fungerar med Safari om certifikatet laddats ned på annat håll.
Buggigt - hänger sig om du loggar in på fel sätt.

Betyg:

Nordea
Om du vill ha din e-legitimation på fil på din Mac var Nordea helt klart den krångligaste banken att komma igång med, då detta är något som inte stöds över huvudtaget från Nordeas sida. Entusiastiska användare har dock lyckats hitta en väg runt detta genom att använda en dator med Windows. De börjar med att installera programvaran Nexus Personal i Windows, logga in på Nordeas webbsida, ladda ned certifikatet, exportera det till ett usb-minne och därefter installera Nexus Personal på sin Mac och slutligen importera certifikatet det från usb-minnet. När detta är gjort tycks e-legitimationen fungera bra i Firefox 3.

Nordea erbjuder även e-legitimation via kort och kortläsare och detta tycks fungera smidigare på Mac. Efter att kortet aktiverats (vilket kräver att du går till en bankomat) fungerar tjänsten bra, även om det återigen endast finns stöd för Firefox. Vid inloggning krävs då att du matar in en kod på kortläsaren, som är kopplad till datorn via usb.

Då även Nordea använder Nexus Personal, precis som lösningarna med BankID, är det enkelt att importera och exportera certifikaten.

Fakta
Adress: nordea.se
Safari: Nja, och bara med e-legitimation på fil **
Firefox 3: Ja, om du har e-leg på kort eller laddat ned certet via Windows.
 Bra program för att hantera certifikaten, bra med valmöjlighet vad gäller e-legitimation på fil eller kort.
 Krävs Windows för att ladda ned certifikatet på fil.

Betyg:

Skandiabanken
Skandiabanken tycks lida av samma problem som Handelsbanken. För att få tag på e-legitimationen är man först tvungen att installera internetbanken och det tycks i dagsläget bara fungera i Firefox. För den ihärdiga finns forumtrådar på nätet om hur du lurar Skandibankens webbsida att tro att Safari egentligen är Netscape för att sedan ladda ned, modifiera och slutligen lägga till certifikaten i Nyckelringen. Detta kan dock knappast räknas som att Skandiabanken har stöd för andra webbläsare än Firefox.

När certifikaten för internetbanken är installerade går det att ladda ned e-legitimationen. Då Skandiabanken, precis som Handelsbanken, använder sig av BankID så får man ladda ned programmet Nexus Personal för att hantera sina e-legitimationer.

Nexus Personal är ett program som fungerar bra och det går att logga in på de flesta sidor i såväl Safari som Firefox. Nexus Personal gör det också enkelt att importera eller exportera sin e-legitimation till en separat fil.

Fakta
Adress: skandiabanken.se
Safari: Nja*
Firefox 3: Ja
Bra program för att hantera certifikaten, fungerar med Safari om certifikatet laddats ned på annat håll.
Buggigt - hänger sig om du loggar in på fel sätt.

Betyg:

SEB & Telia
Telia är det enda företaget som inte är en bank men ändå utfärdar e-legitimationer. I vanliga fall kostar det 495 kronor och tjänsten riktar sig då främst till företag, men kunder hos SEB hänvisas också till Telia och genom att logga in via SEB:s internetbank får man Telias e-legitimation gratis.

Tyvärr visade det sig att varken Opera, Safari eller Firefox 3 fungerar med Telias e-legitimation. I skrivande stund är det enbart Firefox 2 som stöds och efter att ha laddat ned denna utdaterade version av Firefox gick det bättre att installera programmet, även om man är tvungen att logga in hos SEB och ”beställa” legitimationen två gånger för att slutföra installationen. När vi försökte använda e-legitimationen för att logga in på olika webbplatser kraschade dock webbläsaren. Efter ett samtal till supporten visade det sig att man inte bör installera Firefox 2 efter Firefox 3 och genom att slänga två mappar med inställningar och sedan göra om hela proceduren började e-legitimationen fungera som den skulle. För tips om du hur lättare kan köra Firefox 2 & 3 parallellt, se rutan ovanför.

Att klura ut hur man exporterar och importerar gamla certifikat var inte heller helt uppenbart och lösningen kräver att du är ansluten till nätet. Under instruktionerna för hur man avinstallerar programmet finns en länk till ett minst sagt bristfälligt webbgränssnitt, där det går att exportera och importera legitimationer. Även om den kunnige säkerligen kan lokalisera certifikaten i den gömda mappen på hårddisken, är det tråkigt att det ska behöva vara så krångligt.

Fakta
Adress: seb.se och telia.se 
Safari: Nej.
Firefox 3: Nej, men Firefox 2.
 –
Kräver Firefox 2, krångligt att importera / exportera.

Betyg:


Fakta

Som genomgången visar händer det att e-legitimationer inte fungerar med Firefox 3 på Mac, utan man uppmanas istället att köra Firefox 2. Att behöva stänga ned sin webbläsare och istället starta upp en utdaterad version av Firefox är både tidsödande och irriterande. I dessa fall kan programmet MultiFirefox vara värt att titta närmare på. Programmet låter dig nämligen köra två olika versioner av Firefox samtidigt, med olika profiler och inställningar för varje version. Du kan ladda ned programmet gratis från korta.nu/ad22