Telia lanserar idag ett julerbjudande där kunderna kan få tillgång till Spotify i mobilen. För 69 kronor i månaden ges ett tak på 0,5 gigabyte för datatrafik. Kommer du upp till det taket så kommer all internettrafik som inte rör Spotify att gå långsammare.

– Spotify är prioriterat och kommer att fungera lika fort oavsett hur mycket användaren laddat ner, säger Ulrika Steg, chef för mobila konsumentaffären på Telia.

Telia har i tidigare pressmeddelande sagt att man ingått ett tvåårigt samarbetsavtal med Spotify för att därmed göra det tillgängligt för alla Telia-användare. Spotify erbjuds till kunder som väljer de olika ”Surf”-paketen där användaren får ett högre tak när det gäller mängden datatrafik. Mängden datatrafik som en sådan tjänst kräver har MacWorld tidigare uppmärksammat, och någon som både surfar och lyssnar på Spotify flitigt tar snabbt slut på datatrafiken.

Telia säger sig dock har tagit hänsyn till detta och erbjuder i sina abonnemang användaren fri tillgång till Spotify oavsett mängden data man laddat ner. Men överstiger man trafikkvoten har Telia rätt att strypa hastigheten vid vanlig surf till 57 kilobit per sekund.

Den som både vill surfa och lyssna mycket på musik bör istället använda offline-spellistor som man synkar via trådlöst nätverk. Då påverkas inte datatrafikskvoten.