Idag kom till slut nya iMac, som det länge ryktats om, och tittar vi enbart på pappret är det i flera avseenden en rejäl uppdatering från föregående modell. Men hur är det med priserna?

Här är dagens nyheter, sammanfattade och med svenska priser (gamla priser för motsvarande modeller inom parentes). Det verkar som att den senaste tidens högre kronkurs redan har fått effekt.

  • iMac – nya iMac slår den gamla på fingrarna i nästan alla avseenden. Ta bara en sådan sak som att du numera enkelt kan mata in 8 gigabyte ramminne i den. Börjar på 11 495 kronor (tidigare 12 995 kronor).
  • Macbook – Längre batteritid, Unibodyskal (tåligare och lättare), och med priser från 9 995 kronor (tidigare 10 495).
  • Mac Mini – Ungefär som innan, fast lite snabbare och med nyanpassade svenska priser. Börjar på 5 995 kronor nu (tidigare 6 895).
  • Mac Mini Server – En helt ny modell som till slut har kastat ut den optiska enheten och kommer med dubbla hårddiskar, och dessutom med Snow Leopard Server. Kostar från 9 995 kronor.

En riktigt maxad iMac, med 27-tumsskärm, snabbaste processorn och grafikkortet, samt 8 gigabyte minne och största möjliga hårddisk, går på 26 515 kronor. Och då har du ändå möjlighet att bygga ut minnet till maximalt 16 gigabyte när priserna på 4-gigabytemoduler blivit mer humana.

Värt att notera är även att iMac numera kommer med Apples trådlösa tangentbord och nya Magic Mouse som standard. Tidigare var trådlöst ett tillval som kostade extra.

Uppdatering 21 oktober:

Glädjande nog har Apple även sänkt de svenska priserna för övriga bärbara Macar. Som exempel har ingångsmodellen för Macbook Pro sänkts med 500 kronor till 11 995 kronor, medan ingångsmodellen av Macbook Air sänkts med en hel tusenlapp till 14 995 kronor.

Enda Macen som inte fått sänkt pris är därmed Mac Pro, något som indikerar att en uppgradering kan vara nära förestående.