Alldeles nyss presenterade Apple ännu en kvartalsrapport. Siffrorna var till och med mer imponerande än vad de mest optimistiska analytiker kunnat föreställa sig.

Omsättningen för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal (Q4) hamnade på inte mindre än 9,87 miljarder dollar (motsvarande 68,4 miljarder svenska kronor) och vinsten på 1,67 miljarder dollar (motsvarande drygt 11,6 miljarder svenska kronor). Motsvarande kvartal förra året låg omsättningen på 7,9 miljarder dollar och vinsten på 1,14 miljarder dollar. Därmed har vinsten ökat med inte mindre än 46 procent på ett år.

Skulle de kommande bokföringsreglerna gälla redan nu hade siffrorna faktiskt varit än bättre. I verkligheten ("non-GAAP") ligger omsättningen på 12,25 miljarder dollar (motsvarande 84,93 miljarder svenska kronor) och vinsten på 2,85 miljarder dollar (motsvarande 19,76 miljarder svenska kronor).

När det gäller försäljningen av Macar såldes det 3,05 miljoner exemplar, vilket är nytt kvartalsrekord (+17 procent på ett år). De positiva siffrorna beror mestadels på fortsatt hög försäljning av Macbook och Macbook Pro. Numera är tre av fyra sålda Macar bärbara.

Vad gäller iPhone sålde Apple 7,4 miljoner exemplar, vilket även det med råge överträffar de mest optimistiska prognoserna. Särskilt med tanke på alla leveransproblem i länder som Sverige.

- Vi är mycket glada att vi sålt fler Macar och iPhones än i något annat kvartal, säger Apples VD Steve Jobs i en kommentar.

Det enda smolket i bägaren är att iPodförsäljningen fortsätter att avta. 10,2 miljoner sålda exemplar innebär en minskning med åtta procent jämfört med motsvarande kvartal förra året. Samtidigt är detta väntat i och med att allt fler iPodanvändare byter upp sig till iPhone.

Värt att notera är även att Apple har svindlande 34 miljarder dollar (235,7 miljarder svenska kronor) i kassan. Som jämförelse är börsvärdet för Dell just nu 30 miljarder dollar, vilket betyder att Apple skulle kunna köpa konkurrenten kontant och ändå ha gott om växelpengar över.

Börsen reagerade starkt positivt på kvällens kvartalsrapport. I efterhandeln köptes Appleaktier på rekordnivån 203,42 dollar (+ 7,15 procent).