Förra gången det var dags slog Apple rekord trots lågkonjunkturen. För tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår - som slutade i juni - rapporterade Apple om en försäljningsökning på 12 procent till 8,34 miljarder dollar och en vinstökning på nästan 15 procent till 1,23 miljarder dollar.

– Det bästa icke-semesterpåverkade kvartalet någonsin när det gäller försäljning och vinst, kommenterade finanschefen Peter Oppenheimer.
Det ska dock påpekas att det kvartalet var speciellt med tanke på att Iphone-ökningen låg på över 600 procent, eftersom den precis börjat säljas motsvarande period förra året.

Resultaten har gjort att Apples aktiekurs skjutit i höjden. För ett år sedan låg den och skvalpade runt 100 dollar, i fredags stängde den på 188 dollar.

Analytikersammanställningarna visar att förväntningarna på kvällens rapport också är skyhöga. En sammanställning som Thomson Reuters gjort visar att Apple väntas öka försäljningen med 13 procent under senaste kvartalet, skriver Wall Street Journal. Men tidningen skriver också att många analytiker "i tysthet" väntas på ännu bättre resultat.

Det finns framför allt tre skäl till att Wall Street tror så hårt på Apple under fjärde kvartalet: Det första är de nya versioner av Ipod Touch som lanserades i september. Det andra skälet är att försäljningen av Iphones väntas vara stark under perioden. Ett tredje skäl är att Apple började sälja den nya versionen av sitt operativsystem Snow Leopard under kvartalet. Det sistnämnda skälet ger också ökade förväntningar om att bolaget kan behålla sin höga vinstmarginal, eftersom programvara är mer lönsamt än hårdvara.

Det finns dock, skriver Wall Street Journal, de analytiker som tror att förväntningarna på rapporten är för höga. En indikation på det är att Apples tidigare nämnda aktiekurs faktiskt gick bakåt något just i fredags. Dittills hade den gått upp med 93 procent under senaste året, men i fredags tappade den 1,3 procent.

Apple självt är, sin vana trogen, ganska försiktigt i sina prognoser och deras egna förutsägelser ligger lägre än analytikernas.

Artikel från IT24