Planerar du att byta ut vinterns mörker och kyla för en semester i Thailand i vinter så har du chansen att ta med dig mer än bara en solbränna hem. Den nuvarande växelkursen tillsammans med de thailändska priserna på Apple-produkter låter dig göra riktiga klipp. Alla priser vi anger i artikeln baseras på växelkurser och priser från mitten av oktober.

Funderar du på en iPhone men vill inte byta operatör så kan du exempelvis köpa en olåst iPhone 3GS för drygt 5 000 kronor i Thailand. Det är mer än 1 000 kronor billigare jämfört Italien som även säljer olåsta iPhones.

Ett annat tips är Mac Mini som är upp till 2 500 kronor billigare i Thailand. Den billigare modellen av Mac Mini är nästan 2 000 kronor billigare med ett pris på 4 970 kronor jämfört med 6 895 kronor i Sverige.

Är du intresserade av den dyrare modellen av Mac Mini så är den över 2 500 kronor billigare i Thailand och kostar endast motsvarande 6 630 kronor. I Sverige kostar den 9 195 kronor. Du kan alltså köpa den dyrare modellen av Mac Mini för ett lägre pris än vad den billigare modellen kostar i Sverige.

Går du och lurar på en Macbook kan du spara rejäla slantar. Den enklaste modellen av Macbook med 13-tumsskärm kostar motsvarande 7 870 kronor i Thailand. I Sverige kostar den 10 495 kronor, en besparing på 2 625 kronor.

Varför då inte istället slå till på en Macbook Pro. I Thailand kostar en Macbook Pro mindre än Macbook i Sverige. Basmodellen med 13-tumsskärm går för 9 749 kronor i Thailand jämfört med 12 495 kronor i Sverige.

Vill du ha den värsta modellen av Macbook Pro med 17-tumsskärm så kostar den 25 495 kronor i Sverige. I Thailand är den över 5 700 kronor billigare med ett pris på 19 720 kronor.

Tänk på att om du köper en Macbook i Thailand så får du ett engelskt/thailändskt tangentbord. Det går dock att köpa en svensk tangentuppsättning i Sverige och byta ut det själv relativt enkelt.

Inga större vinster på iPod

Det är dock inte alla Apple-produkter som är billigare i Thailand. Ipod Shuffle är exempelvis lite dyrare i Thailand jämfört med Sverige. iPod nano är några hundralappar billigare i Thailand och erbjuder inga jätteklipp. Det bästa klippet gör du på en iPod classic som är drygt tusen kronor billigare i Thailand. Den senaste modellen av iPod touch är cirka 500 kronor billigare.

Även större modeller som iMac och Mac Pro är ganska mycket billigare i Thailand. Vi rekommenderar dock inte att du köper något som du inte kan packa i handbagaget. Du bör absolut inte packa något värdefullt i ditt incheckade bagage då risken för stöld är stor.
Att skeppa över en stor dator till Sverige kan bli en dyr historia och kommer inte att löna sig speciellt mycket i slutändan. Dessutom finns risken för att datorn går sönder under frakten.

Var hittar jag Apple Stores i Thailand?

Apples butiker finns numera i alla större städer i Thailand. I Bangkok finns självklart de flesta butiker men även de vanligaste turistorterna såsom Phuket och Chiang Mai har välsorterade Apple-butiker. En lista över alla Apple Stores i Thailand hittar du här.

Tänk på att iPhone inte säljs direkt av Apple Store i Thailand utan av telefonoperatören True. True har även säljkontor i alla städer över hela Thailand. Oftast brukar de ha en monter eller butik i något av de stora shoppingcentrums som finns.

Det finns mängder med små icke auktoriserade butiker som säljer iPhone i Thailand. Dessa butiker använder sig oftast av gråimport från Hong Kong. Det är oftast inget fel på dessa, men priserna brukar vara högre än de officiella modellerna i Thailand. Var dock försiktig så att du inte köper en hackad iPhone. Det kan sluta med att du inte kan använda telefonen om du uppdaterar mjukvaran.

För att vara på säkra sidan bör du därför hålla dig till teleoperatören True. Tänk även på att precis som i Sverige så kan det med jämna mellanrum vara brist på iPhone 3GS i Thailand.

Produkt
Pris i Sverige
Pris i Thailand
 Du sparar
       
iPhone 3GS
16 GB (olåst)
olåst finns ej 5,100 kronor *
iPhone 3GS
32 GB (olåst)
olåst finns ej 5,950 kronor
iPod nano 8 GB 1 495 kronor 1 296 kronor 200 kronor
iPod nano 16 GB 1 795 kronor 1 547 kronor 248 kronor
iPod classic 160 GB 3 195 kronor 2 130 kronor 1 065 kronor
iPod Touch 8 GB 1 995 kronor 1 540 kronor 455 kronor
Mac Mini 120 GB 6 895 kronor 4 970 kronor 1 925 kronor
Mac Mini 320 GB 9 195 kronor 6 630 kronor 2 565 kronor
Macbook 13" 10 495 kronor 7 870 kronor 2 625 kronor
Macbook Pro 17" 25 495 kronor 19 730 kronor 5 765 kronor
Macbook Air 15 995 kronor 12,030 kronor 3 965 kronor

Priserna baseras på priser och växelkurs den 15 oktober 2009. Kontrollera de senaste priserna i Thailand på store.apple.com/th/

* Bästa pris på en olåst iPhone 3GS 16 GB är Italien där den kostar cirka 6,300 kronor.

Fakta

Det trevliga med Apple är att företaget alltid erbjuder en global garanti på sina produkter. Det betyder att du har 12 månaders garanti på alla produkter du köper i Thailand. Du kan således ta produkten till vilken auktoriserad Apple-butik som helst i Sverige och få den lagad under garantitiden.
Vill du köpa till en utökad garanti som AppleCare bör du göra det i Sverige istället. Du kan med fördel köpa till AppleCare när du kommer hem från semestern om du önskar.

Viktigt: Tänk dock på att Apple erbjuder endast garanti på iPhone i det land som den aktuella modellen är ämnad för. Det betyder att köper du en iPhone i Thailand så kan du således inte utnyttja garantin i Sverige, utan endast i Thailand.

Du kan föra in varor tullfritt till Sverige från länder utanför EU om inköpsvärdet understiger 4 300 kronor. Detta förutsätter att varan är för privat bruk. Köper du därför en något dyrare produkt såsom en iPhone eller en Mac Mini så betyder det att du enligt lag måste tulla för dessa då inköpspriset överstiger 4 300 kronor.

Tullsatsen för mobiltelefoner och datorer är i dagsläget noll procent vid införsel till Sverige. Däremot slipper du inte undan momsen som är på 25 procent. Det betyder exempelvis att för en iPhone 3GS som kostar 5 100 kronor måste du betala 1 275 kronor i moms.
Bestämmer du dig för att tulla din iPhone 3GS så betalar du i slutändan ungefär lika mycket som en olåst iPhone 3GS kostar i Italien. Men då har du ju å andra sidan samtidigt haft en skön semester i ett tropiskt land.

Värt att nämna är att MP3-spelare som har inbyggd fm-radio har en tullsats på tio procent och mp3-spelare utan fm-radio en tullsats på två procent. För en detaljerad lista över tullsatser på olika varor kan du hitta här.

För ytterligare frågor kan du även kontakta tullverket på tullverket.se.