1.-

Dölj ikonerna med Camouflage eller Deskshade

Så, nu när du skaffat dig en riktigt snygg bakgrundsbild kanske det inte är så kul att alla anslutna enheter och filer du har liggandes på skrivbordet syns hela tiden? Lugn, du behöver inte storstäda och flytta filer, det finns små fiffiga program som snabbstädar åt dig. Ungefär som när du i panik slänger in klädhögarna i garderoben och gömmer disken i skafferiet när du får gäster. Programmen gömmer helt enkelt allt bakom skrivbordsbilden. Med ett klick kan du välja att visa eller gömma kaoset.

Camouflage döljer diskretCamouflage är ett program som är lika diskret som sitt namn - det gömmer sig uppe i menyraden. När du vill dölja (eller visa) kaoset på skrivbordet behöver du bara klicka på Camouflageikonen och välja hide eller show. Klickar du någonstans på det dolda skrivbordet öppnas ett Finderfönster. Programmet kostar gratis, så det är bara att surfa in på korta.nu/728a och hämta!

Växla bakgundsbilder med Deskshade

Ett lite mer avancerat program som har samma grundidé som Camouflage men erbjuder även ett menyfönster där du kan välja mellan dina bakgrundsbilder. Bilderna växlas med snygga övergångseffekter. Du kan definiera två funktionstangenter, en som gömmer och visar skrivbordet och en annan som tar dig direkt till DesktopCentral där du kan välja och vraka bland bakgrundsbilder. Pris 130 kronor och finns hos Macrabbit: korta.nu/6152

2. Total nördkontroll med Geektool

Gillar du att ha total kontroll? Får du aldrig nog av statistik? Gillar du att sitta och skriva skript? Då vet vi något som är ett måste för dig - GeekTool. Med GeekTool kan du få allt från datum och kalender, upptid, hårddiskstatistik till väder och twitterfeeds att visas som text på ditt skrivbord.

I det här exemplet har vi fem stycken GeekTool-skript som visar klockan, antal olästa mejl i Mail, datorns namn och lite info om den samt hur mycket ledig hårdisk det finns tillgängligt. Börja med att hämta hem och installera GeekTools gratis från: korta.nu/68c9. Öppna sedan Systeminställningar och klicka på GeekTools.
För de exempel vi valt kommer du att arbeta med Shells. Börja att klicka på Shell i GeekTools, och dra och släpp en ruta på skrivbordet där du vill ha texten. I Properties-fönstret klistrar du in ett av våra skriptexempel i fältet för Command.

Undvik att ha uppdateringsintervallet på noll sekunder eftersom din Mac då kommer jobba oavbrutet med att uppdatera skriptet. Du kan välja vilken uppdateringstid du vill beroende på vad det är för skript du vill ha - har du till exempel en klocka med sekundvisning bör du ha tiden satt till 1 sekund.

1. För att få datornamnet:
scutil --get ComputerName;

2. För statistik om operativsystem, processorer och ramminne:
sw_vers | awk -F’:\t’ ’{print $2}’ | paste -d ’ ’ - - -;
sysctl -n hw.memsize | awk ’{print $0/1073741824” GB RAM”}’;
sysctl -n machdep.cpu.brand_string;

3. För uptime, antal inloggade användare och load:

uptime

4. För att få fram hur mycket ledig hårddisk du har:
df -h | grep disk0s2 | awk ’{print ”Macintosh HD:”, $4, ”remaining”}’
(du kan byta ut texten inom ”tecknen”).

5. För att visa klockan:
date ’+%H:%M’

6. För att få antal olästa mejl i Mail:
echo ’tell application ”Mail” to return unread count of inbox as string & ” new e-mail”’ | osascript | grep -v ’0 new e-mail’

Fick du blodad tand av detta? Det går att göra så mycket mer med Geektools - en bra introduktion finns här: korta.nu/900f. Hemligheten ligger i att kombinera GeekTools skript med snygga typsnitt och skrivbordsbakgrunder. Resultaten kan bli ruskigt snygga!


För att få fler inspirerande förslag på hur du kan pimpa ditt skrivbord med GeekTool - surfa in här: korta.nu/a13c. Dela med dig av dina egna skript och diskutera idéer på MacWorlds forum!

3. Lägg dina favoritwidgets på skrivbordet

Widgets är en samling fiffiga småprogram som oftast är riktigt snygga och smarta - men tyvärr har vi en tendens att glömma bort att de finns där bakom allt. Det går faktiskt att köra widgets direkt på skrivbordet utan att behöva starta Dashboard. Så här gör du:
Installera DevMode-widgeten som du hittar här: korta.nu/55a1. Klicka på den för att aktivera utvecklarläget, Dockan och Dashboard startas nu om. Öppna Dashboard och klicka och håll kvar på den widget du vill ha till skrivbordet - tryck sedan på widgetknappen (F12 om du inte har den nya tangentlayouten) och släpp din widget där du vill ha den på ditt skrivbord.

Observera att widgeten kommer ligga ovanför alla aktiva fönster, så det funkar bäst för lite mindre widgets. Vissa widgets kan även vara ganska resurskrävande, så håll koll på om din Mac blir seg - då kan det vara widgeten som stökar till det. För att ta bort din widget gör du bara i omvänd ordning, klicka på den och håll kvar - aktivera Dashboard och släpp tillbaks widgeten.
Avaktivera sedan utvecklarläget med DevMode-widgeten.

4. Snoffsa till dockan med Superdocker


Med Superdocker kan du ändra på dockan.

Du visste väl att du kan byta utseende på Leopards 3d-docka? Ett exempel på ett bra program för det är Superdocker - som inte bara kan snygga till din Docka utan även fixa till dashboards utseende och dessutom har en mängd andra små inställningar och knep, som till exempel visa sökvägarna i mappar.

Programmet och alla teman på sajten är helt gratis och finns att hämta hem här: superdocker.com. Det finns en hel del att välja mellan - nedan är några exempel på hur din Docka kan se ut:
Ett annat exempel på ett program som ändrar utseende på din docka är Leoparddocks app som du hittar tillsammans med mängder av teman på Leoparddocks.com. Dockor som du kan ladda hem och byta manuellt utan något program finns på det förvillande lika namnet leoparddocks.net. Missa inte heller dockulicious.com.
Det finns andra småprogram som hjälper dig att få din docka som du vill - här är ett urval:

Bort med 3D - Dockdoctor
Många gillar inte 3d-effekten i leopards docka, men det är enkelt fixat - med widgeten DockDoctor kan du enklet så på eller av 3d-läget och få samma 2d-utseende som när du flyttar dockan till höger-eller vänsterkanten.
korta.nu/266e

Byt färg - Dockcolor

Gillar du dockans utseende men inte färgen på den? Dockcolor gör det barnsligt enkelt att byta färg på dockan så den matchar din skrivbordsbakgrund perfekt! Kostar gratis och finns här: korta.nu/6ba5.

5. Fixa till menyraden


Flera opacitetsinställningar med Leopaque.

Saknar du de rundade hörnen i menyraden som försvann i och med Leopard? Rundande hörn kan tyckas vara en småsak, men det är detaljerna som gör det. Saknar du dem ska du hämta hem Displaperture som fixar tillbaka hörnen
korta.nu/693d.

Tycker du inte om att menyraden i Leopard är lite halvgenomskinlig? Du kan stänga av den effekten helt under inställningarna för skrivbordsbakgrund och skärmsläckare.

Tycker du att på och av känns lite snålt som inställningsalternativ ska du ta en titt på Leopaque som låter dig justera opaciteten precis som du vill ha den. Programmet är gratis och finns här:
korta.nu/3002

6. Ikoner, ikoner, ikoner


Fixa till och ändra ikoner med Candybar.

Ett enkelt sätt att få lite nytt liv i din vardagstristess är att byta ikoner - både i systemet, dockan och på anslutna enheter. Ikoner finns det i massor av där ute hos till exempel Iconfactory.com, Interfacelift.com, Deviantart.com och Pixelgirlpresents.com. Allt från Simpsonsikoner via strama ikoner i borstad aluminium till söta kattungar bara väntar på att du ska hämta dem till din Mac.

Men hur ska du byta dem då? Du kan göra det manuellt, men det är lite pilligt. Information om hur du gör hittar du på vårt forum, men vi rekommenderar att använda ett program för att göra livet lite enklare - dessutom kan du med ikonprogram byta vissa ikoner du annars inte skulle kunna.

CandyBar är ett sådant program som du kan ändra varenda ikon i din Mac med. Dessutom finns stöd för färdiga ikonpaket (iContainers) som gör att du kan byta hundratals ikoner på en enda gång med bara några få klick. CandyBar är enkelt att använda och kostar 200 kronor och finns här: korta.nu/c7b9.

Ett gratisalternativ är liteIcon som klarar av det mesta - men inte har riktigt lika många funktioner som CandyBar: korta.nu/a6e7
Vill du göra egna ikoner på ett enkelt sätt av dina bilder ska du spana in Img2icns som finns i en gratis- och en köpeversion med lite olika funktioner. Dra in en bild du vill göra till en ikon och programmet konverterar det till en icns-fil. korta.nu/69077. Sätt färg på Finder


Varför inte tapetsera Finder med snygga färger eller bilder?

Färgmarkera mera
Märk upp dina viktiga mappar och filer med färgmarkeringar. Om du inte går till överdrift med detta och sätter olika färger på alla dina filer och mappar hjälper det dig faktiskt att snabbare hitta rätt.

Markera en fil och högerklicka på den så kan du välja vilken färg du vill markera den med. Det finns sju olika färger. Du kan även tilldela varje färg ett nyckelord. När du står i Finder, tryck Kommando-kommatecken för att öppna inställningarna för Finder. Fliken Märkning ger dig möjlighet att skriva in egna märkningsnamn.

Byt bakgrund i Finder!

Välj en egen bakgrundsbild så får du lite färg istället för den vita standardbakgrunden. Öppna ett Finderfönster - och tryck Kommando-J (eller välj Innehåll > Visningsalternativ).

I de alternativ som nu visas kan du längst ner välja att ha en egen bakgrundsbild. Vill du inte ha en bild som bakgrund kan du istället bestämma en ny bakgrundsfärg.

Om du väljer en bild bör du tänka på att den ska vara tillräckligt stor, eftersom Finder inte repeterar bilden sida vid sida om fönstret är större än bilden.

Det är också bra om bilden inte gör mapparnas namn helt oläsliga.
När du är nöjd med utseendet kan du välja att din nya bakgrund bara gäller för den mapp du är i, eller att det ska gälla för alla mappar i hela OS X genom att trycka på ”använd som förval”.
Hitta favoriterna snabbare!

I Finders sidofält till vänster i Finderfönstret listas alla olika enheter, eventuella delade enheter på ditt nätverk och några utvalda platser. Om du har någon mapp du ofta brukar gå till kan du dra och släppa den i sidofältet - på så sätt skapar du en genväg till mappen som fortfarande ligger kvar där den var från början. Du kan även lägga till en genväg till en fil eller mapp i Finderfönstrets verktygsfält.

Bestäm standardmapp!
Vill du själv bestämma vilken mapp som ska öppnas när du startar Finder? Gör så här: tryck Kommando-kommatecken för att öppna inställningarna för Finder, i fliken Allmänt kan du välja vilken mapp som ska vara standard under ”Nya Finderfönster öppnar:”
Nöjer du dig inte med detta? Då ska du ta en titt på programmet Default Folder X. 250 kr korta.nu/9d43 som ger dig ett gäng nya filhanteringsfunktioner.

8. Byt inloggning

Loginox är det lite småmärkliga namnet på ett litet gratisprogram som byter bakgrundsbilden du ser när du startar datorn och ska logga in. För hur kul är det när du har pimpat till din Mac precis som du vill ha den om du ändå måste se Leopards standardbild varje gång du startar din dator och ska logga in?

Hämta hem Loginox från korta.nu/f3 och installera programmet. Det är hur enkelt som helst att använda Loginox, du drar bara och släpper den bild du vill ha istället i den tomma rutan bredvid den nuvarande inloggningskärmen. Tryck sedan på ”Set new login image” och saken är biff. För att återgå till standardbilden klickar du bara på ”reset to default”.

Att tänka på när du väljer bilder är att de ska vara i förhållande 8:5, originalbilden är 2560 x 1600 pixlar.

Ett alternativ till Loginox är Visage (korta.nu/cc69) som kostar ungefär 75 kronor. Visage gör samma sak men du får även möjlighet att ändra på hur inloggningsdialogen ska se ut och du kan även välja att ha en skärmsläckare som din skrivbordsbakgrund.

Rekommenderas varmt för den som verkligen vill göra om utseendet på inloggningsskärmen.


Helt ny inloggningsruta med Visage.

9. Tips för iTunes

Gratisprogrammet Bowtie (bowtieapp.com) ger dig en snygg presentation av vad som spelas i iTunes och låter dig även styra iTunes direkt från skrivbordet. Det finns ett gäng olika teman till Bowtie, så vad väntar du på? Gratis är gott! Fler teman hittar du bland annat här: korta.nu/d9d7