På sex och ett halvt år har det sålts 8,5 miljarder låtar på iTunes Store, något som gör Apple till en av världens absolut största återförsäljare av musik. En anledning till att många köper sin musik via iTunes är att man kostnadsfritt kan lyssna på de första 30 sekunderna före köp. På så sätt kan man vara säker på att man får rätt version av favoritlåten.

Nu protesterar emellertid de amerikanska upphovsrättsorganisationerna mot förfarandet. Enligt American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) och Broadcast Music Inc (BMI) är smakproven nämligen att betrakta som separata uppträdanden och därför är det rimligt att upphovsmännen ska få ersättning även för dessa.

Jonathan Potter från paraplyorganisationen Digital Media Association (DiMA) tror inte att ASCAP och BMI har någon chans att få sin vilja igenom.

- De attackerar Apple för att Apple tjänar massor av pengar. Men dessa företag bör vara glada för att Apple och liknande tjänster säljer musik och genererar miljoner, kanske tiotals miljoner dollar i royalties, säger Potter i en kommentar till Cnet.

Upphovsrättsorganisationerna vill dessutom ha högre ersättning för den musik som förekommer i filmer och tv-serier. Även här kommer Apple i skottgluggen eftersom det i många länder (dock inte Sverige) går att köpa eller hyra film i iTunes Store.