En av de största besvikelserna med iPhone är den dåliga kameran. iPhone 3G saknar autofokus och är helt hopplös i dunkla miljöer, iPhone 3GS ett lite bättre jobb. Lägg därtill att den saknar de kamerafunktioner som vi är vana vid sedan länge från de andra tillverkarna.

Zoom, självutlösare och allehanda inställningsmöjligheter lyser med sin frånvaro. Men som tur är finns det en hel del du kan göra för att ändå lyckas få till riktigt hyggliga bilder med din iPhone. Tänk som en fotograf. Okej, det är inte en värstingkamera du har i din iPhone, men försök tänka som om det är precis det du har i dina händer. Föreställ dig själv som en proffsfotograf, samma knep som de använder kan hjälpa dig att få mycket bättre bilder.

Tänk på ljusförhållandena när du ska plåta

Din iPhone kompenserar exponeringen automatiskt och kan ibland luras. Har du till exempel mycket ljus himmel bakom ditt motiv kompenserar iPhone för det och ger en bild där himlen ser bra och balanserad ut medan ditt motiv blir allt för mörkt. Knepet är att se till att du inte har lika mycket ljus himmel med i bilden, vinkla ner kameran lite eller gå närmare ditt motiv.

Håll linsen ren

iPhone har inget linsskydd så det är lätt hänt att du får smuts och repor där. Kanske ska du satsa på ett fodral som skyddar din iPhone?

Försök aldrig att göra ren linsen med fingret, använd en putsduk.
Håll mobilen stadigt. Helst ska du hålla din iPhone med båda händerna nära kroppen för att få bra bilder. Även om du inte känner dig allt för darrhänt är det precis de små skakningarna som påverkar resultatet.

Undvik starkt solljus

Motljus är döden för dina foton, oavsett om du använder en systemkamera eller en iPhone. Tänk också på att starkt solljus kan ge väldigt hårda skuggor som kan se konstigt ut. Faktum är att en del bilder gör sig mycket bättre när de tas en molnig dag.

Komponera bilden

Vi har en tendens att oftast placera motivet precis i mitten av bilden. Det blir ganska livlösa och statiska bilder. Det finns en grundregel för fotografering som kallas ”tredjedelsregeln”, i korthet går det ut på att du tänker dig ett rutnät med 3 x 3 linjer på din iPhoneskärm.
Försök att placera ditt motiv i någon av de skärningspunkter du får av linjerna.

Tänk på bakgrunden. iPhone 3G har ingen justerbar fokus, därför blir objekt i ditt motivs omedelbara bakgrund lika skarpa som motivet. I iPhone 3GS är detta löst.

Försök därför att undvika röriga bakgrundsmiljöer, skyltar och liknande så lyfter du fram ditt motiv mer.

Ta dig närmare

En snygg inzoomning kan ge en mycket bättre bild än ett helporträtt, och eftersom din iPhone saknar zoom får du helt enkelt ta några steg närmare ditt motiv. Dessutom hjälper det dig att få mer tyngdpunkt på ditt motiv eftersom bakgrunden syns mindre.

Ta flera bilder och prova med lite olika vinklar och avstånd.

Du har gott om lagringsutrymme i din iPhone och chansen ökar att någon av bilderna blev den där med det lilla extra. Det är alltid bättre ta några extra bilder än en bild för lite. Prova flera olika vinklar och avstånd så att du sedan kan välja och vraka i ditt material.

Vad har du för grymma tips på program till iPhonen som förbättrar dina bilder? Tipsa i forumet.

Läs också guiden från kollegorna på Pc för Alla: Guide: Så tar du bättre bilder med mobilen