Harold Hambrose är expert på programdesign och användbarhet. Han är grundaren av Electronic Ink som är ett konsultföretag inom design och utveckling av företagssystem. I sin bok ”Wrench in the System” har han kikat närmare på programvaror som används i företagsmiljö och ger tips om billiga förbättringsknep som kan göra stor skillnad.

Han hävdar att programvarutillverkare ofta räknar kallt med att deras produkter blir framgångsrika på grund av sin teknik men slarvar med användarvänligheten. Program som är krångliga och inte tilltalar användaren används inte till sin fulla potential.

Vad tycker han då om Apple, som av många anses vara framgångsrika på designfronten?

- Det är ingen tvekan om att deras skärmar och tangentbord är vackra objekt. Operativsystemet och iTunes är möjligen lite snyggare än konkurrenternas men Apples mjukvara är inte i närheten så elegant som deras hårdvara. Operativsystemet plågas av samma designmissar som Windows och det är märkligt att de inte använder sitt framgångsrika produktdesigntänk också när det gäller mjukvaran.

När det gäller iPod och iPhone är Hambrose mindre negativ.

- iPhone är en vacker produkt och hårdvaran och mjukvaran är så tätt sammanvävd att de verkligen blir som ett enda objekt.

IDG News