En av de stora nyheterna i iPhone 3.0 som släpptes tidigare i somras var det inbyggda stödet för Microsoft Exchange – framför allt till glädje för de många företagsanvändare som väntat på att kunna byta ut sina Blackberrys.

Nu när Apple släppt iPhone OS 3.1 kommer dock ett mindre trevligt besked för dessa: Tidigare modeller av iPhone har inte stöd för krypterade Exchange-uppkopplingar, och på grund av att den nya versionen av operativsystemet följer normala Exchange-regler så stängs alla utan iPhone 3GS ute.

Användare vars server inte har krypteringstvång kan fortfarande använda tjänsten, men då vi kan förmoda att de flesta företag föredrar säkra uppkopplingar blir det alltså till att skaffa en 3GS eller vara utan Exchange-stöd för dessa.

Orsaken att det fungerat tidigare är helt enkelt att Apple inte riktigt följde Microsofts standard utan kringgick krypteringen.

Uppdatering: En läsare påpekar att det hela inte handlar om möjligheten att kryptera, utan om att gamla iPhone OS inte kunde följa Exchange-servrars säkerhetspolicy. Detta kan inte ges genom en mjukvaruuppdatering utan kräver stöd i hårdvaran, vilket är orsaken till att Apple inte kunde få det att fungera även i de äldre iPhone-modellerna.