Spotifys iPhoneklient släpptes under helgen med stor fanfar, och den blev snabbt populär på App Store. Men musiken som strömmas över nätet kräver en hel del datatrafik.

Spotify själva bekräftar att ljudströmmarna ligger på 160 kilobit per sekund. Enligt vårt snabbtest landar överföringshastigheten på strax över 170 kilobit per sekund, vilket inkluderar lite extra data som uppstår vid kommunikationen. Det motsvarar ungefär 1,24 megabyte varje minut.

Hur mycket datatrafik en iPhoneägare får överföra via 3g varje månad varierar kraftigt från abonnemang till abonnemang, men om du spelar ny musik som inte är lagrad på telefonen två timmar om dagen motsvarar det cirka 1 gigabyte trafik varje vecka.

Hos Telenor har de nya abonnemangen som säljs med iPhone inget tak på datatrafiken. Tre har på sina nya abonnemang ett tak på antingen 5 eller 10 gigabyte, därefter sänks hastigheten till 200 kilobit per sekund.

– Då bör du fortfarande kunna lyssna på Spotify. Tanken är att folk som laddar hem stora filer inte ska kunna fortsätta med det, men kunna fortsätta göra bankärenden och vanligt surfande. Det är en ganska modest strypning, förklarar Erik Hörnfeldt, presschef på Tre.

Värre är det hos Telia. Abonnemanget Mobilsurf Extra som säljs med nya iPhone har ett tak på 5 gigabyte i månaden. Därefter stryps hastigheten till 57 kilobit per sekund, något som knappt räcker för enkel surfning.

Telia har flera andra abonnemangsformer, där det i vissa fall börjar kosta upp till 9 kronor per dag om man överskrider den inkluderade datamängden. Läs mer hos Telia, välj fliken Abonnemang.

Andra abonnemangsformer, särskilt om de är äldre, kan ha ännu strängare krav på bandbredden och innebära en kostnad om trafiken överskrids. Det är därför rekommenderat att ta reda på vilket abonnemang du har och vilka gränser som gäller.

Datamängderna påverkas dock mycket av hur man använder programmet, Spotify har byggt in flera funktioner som sparar bandbredd.

Den viktigaste funktionen är offlinespellistorna, som kan synkas över wifi och då lagras låtarna på telefonen. Dessutom lagras redan spelade låtar i telefonen, och behöver därför inte laddas ner igen nästa gång de spelas men antalet låtar som sparas är begränsat.

Framöver planerar även Spotify att lansera ett nytt läge som använder mindre bandbredd.

Sajten Swedroid har testat bandbreddsanvändningen i Spotifyklienten till Android. De kommer fram till att den använder i snitt 203 kilobit per sekund under en timmes spelning.