Trots att Safari 4.0 brukar beskrivas som en av världens snabbaste webbläsare är vi många som erfarit att den kan bli seg som sirap emellanåt.

Två anledningar till att webbläsaren segar är de nya funktionerna Top Sites och det så kallade phishingskyddet. Det sistnämnda kan visserligen stängas av under fliken säkerhet i inställningarna ("Bedrägliga webbplatser"), men då bör man vara medveten om att man har sämre säkerhet.

Top Sites kan stängas av med hjälp av följande kommando i Terminalen:

defaults write com.apple.Safari DebugSafari4IncludeTopSites -bool NO

Övriga metoder att snabba upp surfandet är att tömma cachen och radera filerna "form values", "download.plist" i mappen User/Library/Safari samt "com.apple.Safari.plist" i mappen User/Library/Preferences. (Gör man det sistnämnda får man emellertid ställa in sina inställningar på nytt).

Om du fortfarande tycker att det går trögt att surfa kan du kontrollera så att Safari inte öppnas med hjälp av Rosetta. (Högerklicka på Safari.app och "Visa info".

Det kan även vara något tredjepartstillägg (Saft, Glims med flera) som strular. Passa i så fall på att avinstallera ett efter ett och se om det gör någon skillnad.

Något som gjorde skillnad på min Macbook var att byta DNS och stänga av iPv6. Båda dessa saker gör man i inställningspanelen "Nätverk".

Väljer man OpenDNS (208.67.222.222 respektive 208.67.220.220) får man dessutom ett skydd mot phishing, alltså ett bra tips för er som stängt av det inbyggda skyddet i Safari.

Efter att ni gjort några av ovanstående förändringar kan det vara en bra idé att reparera skivbehörigheter med hjälp av programmet Skivverktyg.