Läsare vittnar om problem med att köra mobilt bredband efter att de uppgraderat systemet till version 10.6. Vissa har fått det att fungera men andra drabbas till och med av att datorn kraschar, med en så kallad kernel-panic, när de försökt köra sitt mobila bredband.

Problemen verkar inte vara begränsade till en leverantör av mobilt bredband, utan beror på mjukvaran till Huaweis 3g-modem. Huawei har tillverkat majoriteten av de modem för mobilt bredband som finns på svenska marknaden.

Erik Hörnfeldt, presschef på mobiloperatören Tre, säger att det är relaterat till översättningsmjukvaran Rosetta, som kör ppc-kod med Intelprocessorer. En lösning är på gång.

– I samband med 10.6 har Apple gjort oanonnserade ändringar, det har gjort att det blivit problem med Huawei-modemen. Huawei jobbar på problemet och räknar att det kommer nya drivrutiner inom två veckor, säger Erik Hörnfeldt.

Han kan i dagsläget inte svara på om det hjälper att installera Rosetta manuellt, som följer med på installationsskivan för OS X.

Telia svarar att man har fått rapporter om problemen men ännu inte hunnit testa och återskapa det, tester kommer att ske under veckan och därefter kontaktas leverantören. Telenor meddelar att företaget också undersöker problemet men vet ännu inte mer.