Många analytiker trodde att lanseringen av iPhone 3GS skulle leda till ett minskat intresse för "jailbreak", det vill säga att hacka mobilen så att det går att installera program från andra källor än App Store. Men ska man tro de senaste siffrorna från Pinch Media har faktiskt andelen jailbreakade iPhone ökat från 8,43 till 8,6 procent den senaste tiden.

En teori som förklarar ökningen är att många sålt vidare sitt gamla exemplar i samband med att de skaffat iPhone 3GS. De som köpt de begagnade exemplaren har sedan varit mer benägna att "jailbreaka" för att till exempel få möjlighet att spela in video.

En annan teori är all uppståndelse kring att Apple stoppat ett antal tredjepartsprogram, däribland Google Voice. Ett vanligt sätt att visa sitt missnöje med förfarandet är att just "jailbreaka" sin iPhone.

Pinch Media avslöjar även att tre fjärdedelar av alla användare nu kör iPhone OS 3.0 eller senare. Ska man spekulera varför en fjärdedel håller fast vid äldre versioner är den troligaste orsaken att en uppgradering kan ge något sämre batteritid.