Under torsdagen skrev vi, och i stort sett samtliga Macsajter, om programmet Ninjawords, som enligt utvecklaren hade drabbats av Apples vrede och tvingats censurera vanligt förekommande svordomar.

Nu visar det sig att denna historia inte är som de flesta liknande, där Apple snabbt och lätt ställt saker “till rätta”. Istället har företagets Phil Schiller i ett ovanligt fall av öppenhet från Apples sida uttalat sig om fallet. Detta till Daring Fireballs John Gruber.

Enligt Schiller bad Apple utvecklaren vänta på lanseringen av iPhone 3.0, med sitt föräldrafilter, för att programmet skulle kunna släppas med hela ordlistan. Istället valde utvecklaren självcensur, men lyckades ändå inte plocka bort lagom mycket av de grova ord som Apple ville spärra för underåriga.

Orsaken att Apple behandlar just denna ordbok annorlunda är att den baseras på sajten wictionary.org – en användarskriven ordbok som innehåller betydligt grövre uttryck och beskrivningar än de ord som ingår i till exempel OS X:s inbyggda.