För några år sedan var begreppet ”image hosting” relativt nytt, men i dag finns många tjänster som erbjuder dig lagring för dina digitala bilder online. Att ha en säkerhetskopia av dina bilder på internet kan vara en bra idé om du till exempel skulle råka ut för en eldsvåda eller få din dator förstörd på något annat sätt. Ett fotobibliotek på internet gör också att du enkelt kan dela med dig av dina bilder till nära och kära.

Många sociala nätverkstjänster som Facebook och Myspace erbjuder sina användare möjligheten att enkelt ladda upp och dela ut sina bilder, men det finns också sidor som enbart fokuserar på fotolagring. Till det här testet har vi valt ut och jämfört fem av de mest populära sajterna för att lagra foton på internet.

De flesta av sajterna i testet erbjuder både gratis- och betalkonton, och det finns många saker att tänka på för den som ska välja den tjänst som passar just dig bäst. Vi har koncentrerat oss på att jämföra pris, användarvänlighet och lagringsutrymme.
Häng med!Picasa – räcker inte hela vägenPicasa Web Albums är Googles tjänst för fotolagring och erbjuder 1 gigabyte lagringsutrymme på sina gratiskonton. Mot betalning kan lagringsutrymmet ökas ända upp till 400 gigabyte. Det enklaste och smidigaste sättet att ladda upp bilder till Picasa är att använda det kostnadsfria uppladdningsprogrammet som finns till både Mac och PC. Picasas webbgränssnitt kan också användas, men då är uppladdningen begränsad till fem bilder i taget. Google tillhandahåller även ett insticksprogram som gör det möjligt att ladda upp bilder och album direkt från iPhoto.

Den maximala bildstorleken hos Picasa är 20 megabyte och upplösningen är begränsad till 50 megapixel. Du kan ladda ner enskilda bilder från Picasa genom en webbläsare, men för att ladda ner hela album måste uppladdningsprogrammet användas.
Du kan även ladda upp videofiler till Picasakonton. Den maximala filstorleken är då 100 megabyte för macanvändare, men genom Picasas windowsklient går det att ladda upp videofiler på upp till 1 gigabyte.

Picasa har tre olika visningsalternativ för bilder och album; öppet, olistat och inloggning krävs. Öppna album kan ses av alla som surfar till din picasasida och dyker som grundinställning upp bland sökträffar. Olistade album dyker inte upp som sökträffar och de som vill se ett olistat album måste veta dess exakta url. För att se album som kräver inloggning måste du både ha ett Picasakonto och ett godkännande av albumets ägare.

Överlag är Picasa ett helt okej alternativ för den som vill spara och dela sina fotografier på nätet. Tjänsten är lätt att använda och lagringsutrymmet är relativt stort, även för gratiskonton.
Men en del saker behöver förbättras, till exempel är webbgränssnittet ganska fult och vi skulle gärna se en möjlighet att lösenordsskydda våra bilder. Dessutom verkar det som att Google satsar mer på att utveckla Picasa för windows än för OSX, och det ligger givetvis som en nagel i ögat på oss.

FAKTA PICASA

Adress: picasa.google.com
Kontotyper: Gratis och betalda.
Lagringsytrymme: 1 – 400 gigabyte
Pris: 10 gigabyte cirka 170 kr/år, 40 gigabyte cirka 645 kr/år, 150 gigabyte cirka 2150 kr/år, 400 gigabyte cirka 4300 kr/år.


Lätt att ladda upp material. Relativt stort lagringsutrymme för gratiskonton.


Lite märkliga alternativ för att skydda bilder. Verkar som om Picasa satsar mer på Windows än OSX.

BETYGFlickr – populär och kompetent


Den kanske mest populära fotolagringstjänsten på nätet är Flickr som ägs av sökmotorn Yahoo. Flickrs upplägg skiljer sig aningen från konkurrenternas, men precis som till exempel Picasa erbjuder Flickr både kostnadsfria och avgiftsbelagda konton. Skillnaden är att ett gratiskonto på Flickr inte har några begränsningar i lagringsutrymme, istället är det mängden data som kan skickas till kontot per månad som begränsas.

Som gratismedlem i Flickr får du bara överföra 100 megabyte data i månaden, men teoretiskt sett får du lagra hur många bilder som helst på ditt konto. En annan begränsning för gratismedlemmar är att Flickr bara visar de 200 senast uppladdade filerna.

Gratismedlemmar får dessutom bara ladda upp två videofiler i månaden, och den maximala storleken för bilder är 10 megabyte istället för betalkundernas 20 megabyte.

Flickr ändrar storleken på uppladdade bilder till vad de kallar för ”mer webbvänliga dimensioner”. För att komma åt originalfilerna krävs ett betalt medlemskap, och betalande medlemmar kan låta besökare ladda ner originalbilder.

Ett betalt medlemskap hos Flickr kostar ungefär 210 kronor per år (24,95 USD) och är väldigt prisvärt. För årskostnaden får du möjlighet att lagra hur mycket bilder och video som helst, och det finns inga begränsningar för dataöverföringen.

Uppladdning av bilder och video till Flickr kan ske på flera olika sätt. Det går att ladda upp material både genom webbgränssnittet och via mejl, men det enklaste är att antingen använda Flickrs uppladdningsprogram eller insticksfilen till iPhoto. Insticksfilen är inte utvecklad av Yahoo och kostar tyvärr pengar.

På din Flickr sida kan du välja vilka som ska kunna se dina bilder. Grundinställningen är att alla kan se dem, men du kan välja att bara visa dem för utvalda Flickrmedlemmar.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ett gratiskonto på Flickr inte är mycket att hurra för. Gränsen på 100 megabyte dataöverföring i månaden sprängs ganska fort, och har man ett bildbibliotek med flera tusen bilder kan det kännas rätt surt att bara få visa upp 200. Ett betalt medlemskap däremot är väl värt pengarna, och för den som är beredd att bekosta sin fotolagring är Flickr ett självklart alternativ.

FAKTA FLICKR

Adress: flickr.com
Kontotyper: Gratis och betalda.
Lagringsytrymme: Fritt, max 100 megabyte dataöverföring/månad för gratiskonton.
Pris: Betalt konto 210 kr/år.


Bästa betaltjänst i testet. Användarvänligt och generöst med utrymme.


En dålig gratistjänst med onödigt mycket begränsningar drar ned Flickrs betyg.

BETYG


MobileMe Gallery – Apples bidragMobileMe Gallery är Apples tjänst för foto- och videolagring. Det finns inte i gratisversion utan ingår i MobileMe-paketet som kostar ungefär 850 kronor (99 USD) per år.

Uppladdningen till MobileMe Gallery styrs i första hand från iPhoto. För att publicera material på ditt MobileMe Gallery markerar du de bilder och videofiler du vill lägga upp, och trycker på knappen MobileMe. När ett album väl är publicerat kan du låta besökare komplettera albumet genom att skicka in egna bilder. Antingen direkt i en webbläsare eller via mejl.

Den maximala mängden data som kan lagras på ett MobileMe Gallery är 20 gigabyte, men dessa delas med de andra tjänsterna i MobileMe. Om du till exempel har en full iDisk får du därför betydligt mindre utrymme till dina bilder. Det går att betala för mer utrymme, och Apple erbjuder ett familjepaket av MobileMe som rymmer 40 gigabyte data.

För MobileMe-medlemmar som använder iPhoto 08 är bildernas upplösning begränsad till 6 megapixel, och större bilder komprimeras automatiskt. Vill du att dina bilder ska finnas tillgängliga i så stor version som möjligt bör du använda senaste iPhoto 09. Men även då reserverar Apple sig för att storleken på uppladdade bilder inte nödvändigtvis överrensstämmer med storleken på originalfilerna.
En trevlig funktion hos MobileMe Gallery är att du kan skydda dina bilder med lösenord. Om du vill att ett av dina album inte ska kunna ses av vem som helst kan du enkelt lägga till inloggningsuppgifter för det albumet i iPhoto. Du kan också bestämma om du vill att dina besökare ska kunna ladda ner kopior av albumet.

Som med så många andra produkter från Apple är designen en av de största styrkorna hos MobileMe Gallery. Webbgränssnittet är snyggare än hos alla andra tjänster i det här testet, och dessutom är det väldigt användarvänligt. Det som Apple går bet på i det här fallet är först och främst att synkroniseringen med iPhoto inte alltid fungerar så smärtfritt som vi skulle önska. Flera gånger under testet misslyckades våra överföringar, och det verkar som om MobileMe Gallery ibland har svårt att hantera uppladdning av album med många bilder.

Att det inte finns något gratiskonto drar också ned intrycket.

FAKTA MOBILEME GALLERY

Adress: me.com
Kontotyper: Endast betalda konton.
Lagringsytrymme: Maximalt 20 gigabyte för ett personkonto respektive 40 gigabyte för ett familjekonto. Kan utökas mot extra kostnad.
Pris: Personkonto cirka 850 kr/år. Familjekonto cirka 1280 kr/år.


Supersmidig uppladdning från iPhoto. Lätt att lösenordsskydda bilder.


Synkroniseringen fungerar inte alltid som den ska.

BETYG


Photobucket – fult och opraktiskt

Tjänsten Photobucket erbjuder upp till 1 gigabyte gratis lagring av bilder och video. Ett betalt medlemskap kostar ungefär 350 kronor (39,95 USD) per år och ökar lagringsutrymmet till 10 gigabyte. Storleksgränsen för bilder ligger på 1 megabyte för gratiskonton och 5 megabyte för betalkonton.

För macanvändare sker uppladdningen av media till sajten genom webbgränssnittet. Med hjälp av en javaapplikation kan du överföra upp till 250 bilder åt gången.

Photobucket har också stöd för uppladdning genom webbläsaren Flock som bygger på Mozillas teknologi. Att ladda upp bilder genom Flock påminner mycket om att använda en fristående uppladdningsklient, och för gratismedlemmar anser vi att det är det smidigaste sättet att överföra media till Photobucket. Betalande medlemmar kan också överföra bilder och video genom valfri FTP-klient.

En rolig funktion hos Photobucket är att sajten har stöd för Adobe Premiere Express, Adobes verktyg för videoredigering online. Med funktionen ”video Remix” kan du klippa ihop media som du laddat upp till nya videokreationer. Du kan också lägga till musik till din nya video och skapa effekter och övergångar.

En av Photobuckets största fördelar är att du kan välja att skydda dina album med lösenord. Det betyder dels att ingen kan se dina bilder utan din tillåtelse, och dels att det inte behövs ett Photobucketkonto för att se dina skyddade album. När du har valt lösenord skickar du bara albumets url och lösenordet till alla som du vill dela albumet med.

Det finns många saker som behöver förbättras med Photobucket, till exempel så saknar vi en uppladdningsklient till Mac och webbgränssnittet är rent utsagt gräsligt fult. Vi tycker också att storleksgränsen för bilder är alldeles för låg, både för gratis- och betalkonton.

Men lagringsutrymmet är faktiskt helt okej, och är man bara på jakt efter en sajt för att lagra webbversioner av bilder så kommer man rätt långt med Photobucket.

FAKTA PHOTOBUCKET

Adress: photobucket.com
Kontotyper: Gratis och betalda.
Lagringsytrymme: 1 – 10 gigabyte.
Pris: Betalkonto 350 kr/år.


Kul att redigera video online.


Alldeles för snäva begränsningar av filstorlek. Fult och opraktiskt gränssnitt.

BETYG


SmugMug – bra men lite för dyrt

SmugMug är en tjänst för delning av bilder och video som inte erbjuder gratiskonton, utan har tre sorters medlemskap. Det billigaste kostar ungefär 350 kronor (39,95 USD) per år. För pengarna får du obegränsat med lagringsutrymme och dataöverföring. Ju dyrare konto du väljer desto fler funktioner får du, och den dyraste kontoversionen låter dig till exempel ladda upp HD-video.

Det finns en lång rad uppladdningsmöjligheter att välja bland hos SmugMug, och vilken som passar dig bäst beror antagligen på vilket bildprogram du oftast använder. Insticksfiler till bland annat iPhoto, Aperture och Lightroom finns att hämta från sajten, och du kan också välja att använda SmugMugs uppladdningsprogram för att överföra bilder. Storleksbegränsningen för bilder hos SmugMug är 12 megabyte för de två billigare kontotyperna respektive 24 megabyte för den dyraste kontotypen. Mot en extra avgift kan alla kontotyper utrustas med en funktion som gör det möjligt att ladda upp filer på upp till 512 megabyte.

SmugMug har många olika alternativ för att skydda album och bilder mot obehöriga. Till exempel kan alla album lösenordsskyddas, och användare av den dyraste kontotypen kan låta SmugMug vattenmärka deras bilder.

SmugMug är definitivt en av de bästa tjänsterna i det här testet. Den har många funktioner som de andra tjänsterna saknar, och gränssnittet är nästan lika snyggt som hos MobileMe. Men kostar det så smakar det, och det är framför allt priset som drar ned SmugMugs betyg. Vi tycker helt enkelt att det är lite för dyrt, och att för få funktioner ingår i den billigaste kontotypen som till exempel inte har stöd för video.

FAKTA SMUGMUG

Adress: smugmug.com
Kontotyper: Inga gratiskonton. Tre typer av betalkonton.
Lagringsytrymme: Fritt.
Pris: Standard cirka 350 kr/år, Power cirka 515 kr/år, Pro cirka 1290 kr/år.


Väldigt funktionellt och stort lagringsutrymme.


Lite för dyrt.

BETYG