Även om du kan använda din Mac ganska bra kan det vara en förvirrande upplevelse första gången du startar ett musikprogram. Du möts av en hel hop med funktioner, reglage och begrepp som kan verka främmande och krångliga. Att veta vad som ska göras och när är inte helt lätt. Att först läsa igenom hela dokumentationen bara för att testa lite är det få som orkar. Detta gäller också Garageband även om programmet får sägas vara en av de mest pedagogiska och lättöverskådliga inspelningsapplikationerna på marknaden
Avsikten med denna snabba introduktion till att göra egen musik med Macen är att vi hoppas du ska komma över den första jobbiga tröskeln och ta klivet mot framtida kreativa höjder.

Kom ihåg att i skapande program som Garageband finns det sällan endast ett sätt som är rätt och tids nog kommer du komma på egna handgrepp och knep. För att kunna använda Garageband fullt ut behöver du en klaviatur ansluten till datorn. Klaviaturen måste kunna sända så kallad midi-information så att du kan spela med virtuella instrumentljud i Garageband. Detta kan göras på tre olika sätt. Har du redan ett keyboard som sänder midi så kan du antingen ansluta det till Macen via ett midi-gränssnitt eller koppla in det i ditt ljudkort, om det har en midi-ingång. Det vanligaste och smidigaste sättet är dock en klaviatur som har usb-koppling via vilken midi-informationen skickas.

Seså, dra nu igång Garageband och lek fram ditt premiärverk, ditt uruppförande, din debut som komponist. Rawk on!

Fakta Garageband

Funktion: skapa din egen musik.
Info: garageband.com
Pris: Ingår i iLife ’09, vilket är förinstallerat i nyare Macar.
Separat köp: 895 kronor.Ställ in prylarna

I mappen Verktygsprogram hittar du applikationen Ljud-/MIDI-inställningar. Starta programmet och kolla att din klaviatur syns under ”MIDI-enheter”, annars lägger du till den i fönstrets toppmeny. Kika noggrant så att det går en animerad kabel från klaviaturen till en symbol för Macen eller ett midi-gränssnitt. Om klaviaturen inte är inkopplad drar du den virtuella kabeln till Macen eller midi-gränssnittet som på bilden.

Starta Garageband
Öppna Garageband. Programmet finns i huvudfoldern Program. Välj Piano i menyn med symboler för olika slags projekt. Du kan bortse från att ange tempo och tonart i dialogfönstret som öppnas och gå vidare. Nu har du ett nytt arrangemangsfönster. Gå till Reglage i toppmenyn och välj Räkna in. På så sätt får du en nedräkning på en takt innan inspelningen startar.

Spela in
Tryck ned tangenter på din klaviatur. Du ska nu höra ett rätt trist pianoljud. Lek fram en enkel slinga som du vill spela in. Tryck på R-tangenten på ditt tangentbord för att starta inspelningen eller klicka på den runda knappen till vänster om transportkontrollen, längst ned i GB:s huvudfönster. Kör! Om du inte är nöjd med tagningen kan du ta bort den med bakstegstangenten eller radera i menyn Redigera.

Grundfunktionerna
Ta en titt till vänster om det du just spelat in. Direkt till vänster finns animerade volym-mätare, en vardera för höger och vänster kanal. Under volymmätaren finner du kanalens volymreglage där du kan ställa hur högt, i det här fallet pianot, ska låta. Till vänster om volymreglaget hittar du panoreringsknappen. Med den ställer du in om du vill att instrumentet ska höras mer till vänster eller till höger i ljudbilden.

Tajta till tagningen
Markera slingan du spelat in så att den blir mörkt grön istället för ljusgrön. När du dubbelklickar på den inspelade slingan fälls ett nytt fönster upp nedtill. Här kan du se ditt pianoklink i form av illustrerad midi-information, en så kallad pianorulle-vy. Markera alla noter i Redigera-menyn. Välj ett notvärde i rullgardinsmenyn Förbättra timingen. Sådär! Nu sitter ditt spel som en smäck.

Ändra ljud
Som sagt, pianoljudet är ju rätt trist. Fäll ut instrument- och effektdelen genom klicka på den mellersta av knapparna i det nedre högra hörnet av GB:s huvudfönster. Nu kan du välja bland syntetiska och någorlunda naturliga instrumentljud. Vi väljer ett syntsololjud kallat Solo star, trycker på play-knappen (eller mellanslag) och lyssnar hur det låter. Det låter bra men vi ska lägga på lite effekter.

Effektiva effekter
Tryck på Redigera-fliken i instrumentfönstret. Här kan du lägga effekter som eko och efterklang genom att klicka och hålla kvar i de rektangulära, gråa rutorna. Notera att dina övriga au-effektpluggar, om du har några, finns i rullgardinsmenyn under Garagebands egna effekter. Dubbelklickar du på effektsymbolen till vänster på effektkanalen öppnas ytterligare ett fönster där du kan göra finjusteringar.

Arrangera
Börja med att kopiera slingan ett par gånger genom att markera den, hålla inne alt-tangenten, och dra spåret till höger. Upprepa så många gånger du känner för. Vill du dela upp slingan i mindre bitar drar du den röda vertikala positionslinjen via den nedåtpekande pilen högst upp. Sedan väljer du Dela (Kommando+T) från i toppmenyn Redigera. Flytta runt blocken så att slingan inte upprepar sig hela tiden.

På med flera spår
Skapa en ny kanal genom att trycka på plus-knappen i huvudfönstrets nedre vänstra hörn. Välj Programvaruinstrument om du vill spela in fler instrument. Vill du använda en trumloop behöver du inte skapa ett nytt spår. Då trycker du på knappen som ser ut som ett öga i det nedre högra hörnet, väljer en loop, drar och släpper den i arrangemangsfönstret och så skapas en ny kanal. Upprepa steg 3-8.Arrangera mera

Gå till toppmenyn och välj Spår och därefter Visa Arrangemangsspår. Klicka på den pyttelilla plus-symbolen till höger om ordet Arrangemang ovanför kanalstripparna. Nu kan du i tur och ordning döpa varje del av din låt genom att trycka på den lilla plus-knappen, justera längden på arrangemangsdelen och Kommando-klicka på ordet Namnlöst. Till en annan gång kan du även börja med denna manöver, om du vill.

Cykla och mixa
Det gäller att få fason på instrumentens inbördes volym, eventuella finjusteringar av effekter, och även besluta om det behövs fler tagningar, loopar eller instrument. Detta gör du bäst genom att markera en arrangemangsdel i Arrangemangsspåret och sedan trycka på knappen längst till höger i transportkontrollen längst ned i huvudfönstret. Arrangemangsdelen får en brandgul topplist och nu spelas just den låtdelen om och om igen.

Exportera och njut
Nu är det dags att göra det sista finliret och sedan digga in ditt första musikaliska verk i ett annat forum. I toppmenyn Dela kan du välja att exportera din låt till iTunes för vidaresändning till din iPod. En annan variant är att du bränner ditt mästerverk direkt till cd under samma meny. Glöm inte bort att ha kul även andra, tredje och 4711:e gången du skapar musik i Garageband