Ritplattor:
Bamboo A6 800 kr.
Intuos 4M 4500 kr.
Slim Tablet 600U Premium II. 850 kr.
Media Tablet 10000U 1150 kr.
Media Tablett 14000U 1300 kr.
My Note Premium II 1300 kr.

Digitaliseringsbord, som det hette på den tiden när mössens officiella namn var ”pekdon”, var länge renodlade proffsprodukter. Användarna hittades främst bland arkitekter, industridesigners och ingenjörer, som gjorde avancerade tekniska ritningar i lika avancerade cad-program.

Ett användningsområde som fortfarande är aktuellt, men sedan digital bildredigering blev var mans helgsyssla har konsumentmarknaden exploderat.

En del använder ritplattor enbart av ergonomiska skäl, och inget fel med det – att hålla i en penna upplevs av många som bekvämare än en mus, och framförallt kan man variera handens arbetsposition på ett bättre sätt. En stor skillnad är också att ritplattans yta står i direkt proportion till skärmen. Du behöver alltså inte dra pekaren från ett hörn till ett annat, sätter du ned pennan i överkanten hoppar markören dit direkt.

Efter ett tag har du lärt dig exakt var du ska peta för att nå menyer och paletter, och sparar tid och handrörelser.

Dessutom ger detta en enorm precision jämfört med en mus. I vissa lägen räcker musen helt enkelt inte till. Om du ska frilägga bilder eller måla digitalt i program som Painter eller Illustrator är det avsevärt enklare att få till snygga resultat med en penna.

Vi har här kikat närmare på sex modeller som funkar med Mac och som går att köpa i Sverige.

Wacom Bamboo A6 – ett riktigt bra köp


Wacom har länge varit känt för sina professionella produkter, men tog för ett par år sedan fram en konsumentserie vid namn Graphire. Färre finesser, enklare specifikationer, lägre pris. Nu har Graphire dragit sig tillbaka till de gröna golfbanorna i Spanien, och Bamboo tar över scenen. Snyggare och smartare än Graphire: På ovansidan finns fyra så kallade expressknappar som kan programmeras i drivrutinen. Även knappkombos kan programmeras, vilket är riktigt bra. Dessutom finns en ”touchring”, ungefär som styrhjulet på en iPod. Den styr scroll och zoom, det fungerar ungefär som förväntat.

Med ”endast” 512 trycknivåer är Bamboo enklast i testet, men om du inte är proffs och verkligen behöver upplösning i toppklass räcker de långt. Tryckkänsligheten är nämligen väl avvägd, och kan dessutom kalibreras så att den passar ditt tryckmönster. Ska vi klanka ner på något så blir det pennan, den är väldigt lätt och saknar lite känsla i spetsen. Ritytans ytstruktur är i och för sig helt okej och ger tillräcklig friktion, men pennspetsen kunde ha varit lite mjukare – nu blir det lite stumt när man ritar.

Om du ritar eller målar mycket i program som Painter bör du också överväga att gå upp en storlek eller två; den aktiva ytan på Bamboo är mindre än ett vykort. För vardagspyssel räcker det däremot utmärkt, eller om du vill ersätta musen med något mer ergonomiskt.
Och priset är utmärkt.


Mjukvaran som följer med Bamboo fungerar riktigt bra och har många inställningsmöjligheter.

FAKTA WACOM BAMBOO A6

Tillverkare: Wacom.
Info: wacom-europe.com
Pris: 800 kronor.
Aktiv rityta: 148 x 92 mm.
Trycknivåer: 512.
Medföljande tillbehör: Penna, pennställ.


Prisvärd, snygg, gedigen.


Rätt liten rityta.

BETYGWacom Intuos 4 Medium – bäst i test
Testets fetingprodukt kommer naturligtvis från Wacom, som precis har kommit ut med en ny toppmodell. Efter att ha skrivit på ett och annat tystnadsavtal får vi hem Sveriges förmodligen första Intuos 4 för test, veckor före lansering.

Intuos har alltid varit en proffsserie, och generation 4 försvarar tungviktstiteln med bravur. Det är kort sagt en sjuhelvetes ritplatta.

Pennan levereras med tio utbytbara pennspetsar, som gör en otrolig skillnad. En spets är hård och simulerar blyerts, en annan är mjuk och gummiaktig och känns som en filtpenna, en tredje känns som en pensel... Att kunna ändra friktionen på detta sätt är ovärderligt.

Ergonomin är superb, och designen är genomtänkt in i minsta detalj. Även denna platta har ett styrhjul (finfint) och en rad programmerbara snabbknappar. Här sitter dock även en rad oled-skärmar som visar vilken funktion knappen tilldelats. Smart och snyggt.

Drivrutinerna är riktigt bra. Att programmera plattan och ställa in alla funktioner är lätt, samtidigt som det finns hur mycket som helst att peta på för den som vill.

En annan funktion som skiljer Intuos-serien från konsumentplattor är lutningsavkänningen: Plattan märker om du lutar pennan och anpassar ritverktyget därefter. Fantastiskt användbart till exempel med platta penslar, där bredden kan påverkas av lutningen och färgen av trycket. Eller tvärtom – allt går att ställa in. Kort sagt är detta den bästa ritplattan som någonsin passerat MacWorlds testlabb.

Intuos 4 finns i flera storlekar, den vi testade heter ”medium” och är ungefär lika stor som en ihopfälld femtontums Macbook Pro. En lagom kompromiss mellan rityta och pris.

FAKTA WACOM INTUOUS 4 MEDIUM

Tillverkare: Wacom.
Info: wacom-europe.com
Pris: 4 500 kronor.
Aktiv rityta: 223.5 x 139.7 mm.
Trycknivåer: 2 048, dessutom lutningskänslighet ±60°.
Medföljande tillbehör: Penna, pennställ, 10 pennspetsar, gummigrepp.


Massor av funktioner och inställningar.


Dyr.

BETYG


Aiptek Slim Tablet 600U Premium II – okänsligEgentligen borde vi uppmärksammat varningen. Att använda typsnittet Zapf Chancery på en förpackning säger en del om tillverkarens självrespekt. Eller brist på densamma. Men Aipteks produkter är inte helt ointressanta: de ger betydligt mer rityta för pengarna än Wacoms budgetmodeller och har på papperet bättre specifikationer. Det måste ju testas, eller hur?

Nja. Redan när vi börjar installera drivrutinen går något snett i vårt förhållande. Installationsprogrammet bråkar mer än något vi sett i år, men tre omstarter, nya drivrutiner från nätet och en manuell rensning i systemmappen senare är vi äntligen igång.

Plattan är väldigt tunn och skön. Jättetunn. Vi säger det två gånger, för det var nämligen allt gott vi hade att säga om den här produkten. Ritytan är glashal och pennan ger ingen känsla alls. Dessutom måste pennan matas med batterier, en procedur som innebär att den plockas isär i molekyler, och vi undrar hur många batteribyten den klarar innan kinaplasten ger upp.

Tryckkänsligheten är det heller inte mycket med: Om Slim Tablet nu verkligen är dubbelt så känslig som Bamboo har de lyckats bra med att kamouflera övertaget. Ketchupeffekt kan vara charmigt på en ketchupflaska i glas, men på en ritplatta är det enerverande.
För att inte tala om drivrutinen som dyker upp stup i kvarten och pockar på uppmärksamhet. Ful, svårkonfigurerad och felstavad.
För samma pengar kan vi köpa en Bamboo, och vi ser ingen som helst anledning att inte göra det.

FAKTA AIPTEK SLIM TABLET 600U PREMIUM II

Tillverkare: Aiptek.
Info: aiptek.de
Pris: 850 kronor.
Aktiv rityta: 254 x 158 mm.
Trycknivåer: 1024.
Medföljande tillbehör: Penna, batteri, två pennspetsar, pennhållare.


Tunn och bekväm.


Sämre än Bamboo på allt.

BETYG


Aiptek Media Tablet 10000U – billig men plastigMedia Tablet ligger snäppet ovanför Slim-modellen i kvalitet, eller det är i varje fall vad vi fått för oss. Klart är i alla fall att man erbjuds väldigt mycket rityta till ett fantastiskt lågt pris – Wacom tar tre och ett halvt tusen till för samma yta. Aipteks alternativ blir därmed högintressant.

Och nog är 10000U en bättre produkt än Slim. Ritytan ger mer friktion, och pennan är på gränsen till att vara okej. Den är fortfarande plastig, knakar och måste fyllas med batterier, och egentligen är den feldesignad eftersom man helst vill hålla den med knapparna nedåt (vilket är ”fel”) – men den är tjockare och har bättre känsla i spetsen. Dessa förbättringar gör att det faktiskt går att använda den här plattan, även om det fortfarande inte är en upplevelse som får dig att åka till fabriken med en bukett röda rosor i famnen.

Drivrutinen är fortfarande samma gamla skräp (vi hoppas för Aipteks skull att Windowsversionen är bättre) och att programmera de makroknappar som placerats längs plattans kanter är ett dagsverke.


Drivrutinerna som följer med är hemska!

Dessutom stör vi oss på tryckkänsligheten, som Aiptek verkar ha problem med. Ritplattan tappar nämligen kontakten med pennan vid riktigt lätt beröring; när vi försöker dra en hårfin linje får vi hela tiden avbrott. Och inte går det att kalibrera känsligheten heller.
Förmodligen kan man lära sig att använda plattan, trots dess tillkortakommanden. Och priset är som sagt mycket lågt.

FAKTA AIPTEK MEDIA TABLET 10000U

Tillverkare: Aiptek.
Info: aiptek.de
Pris: 1 150 kronor.
Aktiv rityta: 228,6 x 139,7 mm.
Trycknivåer: 1024.
Medföljande tillbehör: Penna, batteri, två pennspetsar, pennhållare.


Stor rityta.


Värdelös drivrutin, hackig tryckkänslighet.

BETYGAiptek Media Tablet 14000U – bra pris för ritytanMedia Tablet 14000U är inget annat än en 10000U med större rityta, men överraskar oss faktiskt med att vara bättre på flera plan. Tyvärr dras den med samma unkna drivrutin, vilket genast förtar en stor del av glädjen. Att ha snabbknappar på en ritplatta är bara smart om det faktiskt går att använda dem, och 14000U ligger precis på gränsen för vårt tålamod.

Pennan är densamma som medföljer lillsyskonet, men 14000U lyckas på något sätt ha lite bättre känslighet. Här går det faktiskt att dra både tunna och tjocka streck, och kurvan däremellan är jämn och fin.

Om vi kört Windows XP hade vi kunnat glädjas åt att en fullversion av Photoshop Elements medföljer för att göra dealen ännu sötare – att Aiptek inte fixat en Macversion är rätt trist.

Men faktum kvarstår: Sett till priset är 14000U ett kap, ritytan motsvarar en 14-tumsskärm! Den storleken får du betala mångdubbelt för om du väljer en Wacom. 14000U är inte direkt imponerande, men om du behöver ytan och inte har professionella krav kan den vara en smart budgetlösning.

Om Aiptek får fram en bättre drivrutin i framtiden kan den här modellen bli riktigt intressant, och en seriös utmanare till Wacoms brädor.

FAKTA AIPTEK MEDIA TABLET 14000U

Tillverkare: Aiptek.
Info: aiptek.de
Pris: 1 300 kronor.
Aktiv rityta: 304,8 x 184,15 mm.
Trycknivåer: 1024.
Medföljande tillbehör: Penna, batteri, två pennspetsar, pennhållare.


Mycket rityta för pengarna.


Drivrutinen suger, endast win-program medföljer.

BETYG


My Note Premium II – bra idé som inte fungerarTestets mest udda produkt kommer i ett dokumentfodral, komplett med linjerat block och kulspetspenna. Spännande – och nog är konceptet inte helt oävet. My Note Premium är nämligen inte primärt en ritplatta till datorn, utan ett block man gör anteckningar på med pennan. Alltså vanliga analoga anteckningar, till exempel på ett möte.

Finessen ligger i att både pennan och plattan under är batteridrivna, och pennan kan kommunicera med plattan även genom ett tjockt lager papper. Alla anteckningar man gör sparas således även i digital form, och med den medföljande programvaran kan man sedan tanka över rubbet till datorn. Antingen som rena bildfiler, eller konverterat med ett program för handstilsigenkänning och exporterat som ett Worddokument.

Smart. Problemet är att det inte fungerar – programvaran har i skrivande stund inte kommit i Macversion än (fast med tanke på hur labila Aipteks andra drivisar är kanske vi inte missar nåt). Men plattan kan fortfarande användas som vanlig ritplatta: Två produkter i en, enligt förpackningen.

Vi ansluter usb-sladden och provar. Jomenvars, den förhatliga FKeyHandlerX-drivrutinen kommer upp i vanlig ordning, och en stund senare Finder som undrar om vi kan förklara vad det är för något som kopplats in. När vi provar att rita i Photoshop får vi inte till tryckkänsligheten, oavsett hur vi trycker blir strecken lika tunna. Det är dock inget fel. My Note Premium har nämligen bara en nivå av tryckkänslighet. Av eller på. Mest av.

FAKTA MY NOTE PREMIUM II

Tillverkare: Aiptek.
Info: aiptek.de
Pris: 1 300 kronor.
Aktiv rityta: 210 x 297 mm.
Trycknivåer: 1.
Medföljande tillbehör: Linjerat block, penna, batterier, textilmapp.


Den går ner i ett sopnedkast.


Allt annat.

BETYG