Nya Macbook Pro 13"

En deja-vù, om än angenäm. Ja, lite så känns det när vi först packar upp nya 13" Macbook Pro. Den är förvillande lik 13" unibody-Macbooken som nu utgått, det enda som avslöjar att det är en ny dator är den nya SD-kortsläsaren, firewireporten och såklart Macbook Pro-loggan under skärmen.

När vi startar datorn märker vi att det nu är en riktig Macbook Pro - Apple har uppgraderat den så den gör rätt för sitt "pro"-tillägg. Modellen vi har för test är den lite vassare 2.53 Ghz-versionen med 4GB RAM (1067 Mhz DDR3) som går loss på 15 995 kronor. Denna modell har faktiskt samma specifikationer som instegsmodellen av den lite större 15" Macbook Pro - som kostar ytterligare 2 000 kronor. Så om du kan leva med en mindre skärm får du minst sagt mycket dator för pengarna.

Rent designmässigt hittar vi inga skillnader alls från unibody-Macbooken, det är en riktigt gedigen och välbyggd dator om än i vassaste laget för handloven (du känner igen unibodymacägare genom förhårdningarna de får av de vassa kanterna där handen vilar mot datorn). Vi tycker också att två usb-portar är för snålt för en dator som riktar sig till pro-användarna. Expresscard/34 är nu borta och stället finns en inbyggd SD-kortsläsare. Kortläsaren fungerar utan några problem, men en riktigt irriterande detalj är att SD-kortet sticker ut en centimeter - något som gör att du inte alltid kan ha ett SD-kort i datorn. Varför valde Apple den här lösningen som mest känns som en kompromiss? Ljud-ingångsporten har försvunnit - istället finns en 3.5 mm kombi audio in/ut port, som är både optisk digital och analog. Glädjande nog finns nu en Firewire 800-port, något många saknade i unibody-Macbooken.

Apple tog 13" unibody Macbook och uppgraderade den och satte på Pro-loggan. Resultatet? En trevlig bekantskap!

Hur står sig då 13" Macbook Pro rent prestandamässigt? Svaret är att den är riktigt vass! I Speedmark 5 fick den modell vi testar (2.53GHz och 4GB RAM) 239 poäng vilket kan jämförs med 13" unibody Macbooken (2Ghz och 2GB RAM) som landade på 190 poäng. Jämför vi med en 15" Macbook Pro av instegsmodell (2.53Ghz och 4GB RAM) som får 237 poäng ser vi att 13"-modellen faktiskt är snabbare, om än försumbart. Det nya inbyggda batteriet levererar i stort sett vad det lovar - 6,5 timmar under normal användning under våra tester med AirPort aktiverat - imponerande!

Fakta Macbook Pro

  • Specifikationer: 13-tums unibody macbook Pro, 2.53GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM och 250GB Hdd.
  • Pris: 15 995 kronor
  • Mer info: www.apple.se/macbookpro


Firewire 800 är tillbaks (saknades på 13" unibody macbook). SD-kortläsare. Grym batteriprestanda.


SD-kortet sticker ut en centimeter ur datorn. Snålt med bara två usb-portar.

Betyg: 4/5


Uppgraderade vita Macbook

I vintras uppgraderades den vita Macbooken som tack vare bytet till det mycket vassare grafikkortet GeForce 9400M från Nvidia gjorde den i princip likvärdig med de nya Unibody-modellerna i aluminium.

Nu har den vita Macbooken fått ännu en uppgradering med en ny 2.13 GHz processor som gör att den fortfarande hänger med. För 10 945 kronor är det den billigaste bärbara Macen du kan köpa. Apple passade även på att stoppa in en större hårddisk på 160GB. Den nya vita Macbooken kommer med 2GB RAM som dock är av den lite långsammare 800 MHz DDR2 SDRAM-typen.

Designmässigt har det inte skett några förändringar, det är samma vita plastchassi som tidigare. Skärmen upplevs som aningens mindre ljusstark och med lite sämre kontrast än på de nya unibodymodellerna, men är ändå en bra skärm. När vi prestandatestade den nya vita modellen blev resultatet att den är cirka 6 procent snabbare än den äldre Macbook den ersätter. Den nya vita Macbooken är även snabbare än 2.0 Ghz unibodymodellen, om än bara med 4 procent. När det gäller batteritid visade det sig att den vita MacBooken kan spela en QuickTime-film på full ljusstyrka i 3 timmar och 22 minuter, hela 38 minuter längre än aluminium-Macbooken och 28 minuter längre än nya Macbook Pro med det enklare grafikkortet aktivt.

Gammal design javisst, men även gamla fördelar som FireWire och Mini-DVI - något som saknades i unibody-Macbooken.

Den vita Macbooken har fortfarande en mini-DVI-port och inte den nya standarden Mini Display Port - något som kan vara en fördel om du har gamla skärmar hemma och inte vill köpa till en adapter. Om du vill ha en billig men ändå kraftfull bärbar Mac är den vita Macbooken ett bra köp - och är faktiskt den enda Macbooken nu när 13" unibody-Macbook gjorts om till en Macbook Pro.

Det som motiverar ett köp av en dyrare unibody-Macbook Pro är en bättre skärm, lite vassare prestanda och såklart den nya designen i aluminium. Om material och design inte är det viktigaste och du inte har behov av värstingprestanda får du trots allt en hel dator för pengarna när du köper den vita Macbooken. Men betyget blir inte högre än en trea då det här är känns som en väldigt gammal modell och det känns mer värt att lägga till ett par tusenlappar och få instegsmodellen av nya Macbook Pro istället.

Fakta vita Macbook

  • Specifikationer: 13-tums Vit Macbook 2.13GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM och 160GB Hdd.
  • Pris: 10.495 kronor
  • Mer info: www.apple.se/macbook


Snabbare processor, Större kapacitet på hårddisken.


Gamla designen, Skärmen är inte lika bra som på de nya unibody-Macarna.

Betyg: 3/5