Fördelarna med nya iPhone 3Gs framför gamla iPhone 3G är följande:

  • Mer lagringsutrymme. När iPhone 3Gs dyker upp i butikerna kommer den finnas med 16 eller 32 gigabyte. Den gamla modellen kommer enbart erbjudas med 8 gigabyte. iPhone 3G med 16 gigabyte kommer alltså successivt att fasas ut.
  • Bättre kamera. Bortsett från fler megapixlar (som inte är av så stor betydelse som vissa verkar tro) bjuds vi på videoinspelning, autofokus, automatisk exponering och bättre vitbalans. En kul detalj är möjligheten att redigera filmklipp direkt i mobilen.
  • Snabbare prestanda. Även om man uppdaterar mjukvaran i iPhone 3G till version 3.0 kommer det gå mer än dubbelt så snabbt att ladda spel som SimCity och nästan fyra gånger så snabbt att öppna Excel-dokument i nya iPhone 3Gs. När det gäller surfhastigheten är skillnaden som natt och dag.
  • Röststyrning. Troligtvis kommer man vara tvungen att prata engelska för att den här funktionen ska fungera optimalt, men det är trots allt inte lite futuristiskt att säga åt mobilen vad man vill göra. Att döma av den guidade turen ska det till och med gå att fråga vilken låt som spelas.
  • Inbyggd kompass. Tack vare en inbyggd magnetometer kommer vi alltid kunna hitta rätt när vi förvirrat oss ut i skogen. Man kommer kunna välja om kompassen ska riktas efter den magnetiska eller geografiska nordpolen.
  • Bättre batteritid. Enligt Apples egna siffror kommer nya iPhone 3Gs kunna klara upp till 30 timmars låtspelande eller 10 timmars filmtittande. Gamla iPhone 3G får nöja sig med 24 respektive 7 timmar. Vi som flitigt använder oss av trådlösa nätverk får se batteritiden höjas från 6 till 9 timmar.

Finns det då inget som är bättre med den gamla modellen? Tja, det skulle väl vara ett lägre pris i så fall.

Phil Schiller gjorde en stor grej över att priset på iPhone 3G sänks till 99 dollar, medan iPhone 3Gs kommer kosta 199 eller 299 dollar. Dessa siffror säger emellertid ingenting om vad priset kommer bli i Sverige. Någon iPhone för 199 dollar (motsvarande 1 500 kronor) har vi aldrig sett röken av.

Troligtvis kommer den nya modellen att få samma prissättning som tidigare, medan priset för iPhone 3G sänks med någon tusenlapp.

Vilken iPhone ska man då välja? Svaret på den frågan kan bara bli ett: den nya. Enda anledningen att satsa på den gamla modellen med sämre batteritid och slöare prestanda är att spara några kronor.

Men samtidigt är det svårt att rekommendera dem som har en iPhone 3G sedan tidigare att byta upp sig redan i sommar. Trots allt kommer ju nästa veckas gratisuppgradering av mjukvaran att åtgärda de flesta av bristerna.