iPhone 3GS heter Apples nya mobiltelefon. Den påminner, som ryktena gjort gällande, om “gamla” 3G, men har en hel del nyheter under skalet.

Ny kamera med autofokus, bättre vitbalans och 3 megapixlar har det ryktats om så länge nu att knappast någon förvånas över det. Ett nyligen publicerat rykte om att du kan styra var fokus ska ligga med fingret visade sig också stämma, liksom möjligheten att spela in video.

S:et i namnet står möjlighen för “speed”, då Apple stoppat i en snabbare processor som gör det mesta dubbelt så snabbt i telefonen. Att visa ett Excel-dokument går nästan fyra gånger så snabbt. Stöd för hsdpa-standarden gör även surf via 3G snabbare.

Röststyrning är en annan nyhet. Du kan nu både ringa och styra musikuppspelning med röstkommandon. Säg “vad spelas nu?” och telefonen svarar.

Den digitala kompass det ryktats om ingår mycket riktigt, och ett tidigt exempel på hur den kan användas finns i kartprogrammet, som kan vrida kartan utifrån hur du håller telefonen.

Precis som nya iPhone OS 3.0 kommer iPhone 3GS börja säljas i USA och ett litet gäng andra länder redan den 19:e juni. Priset blir detsamma som idag, fast med dubbelt så mycket minne, och gamla iPhone 3G kommer finnas kvar till ett billigare pris.

Till Sverige når den nya modellen i juli.