Den amerikanska myndigheten Federal Trade Commission, som bland annat har i uppdrag att skydda konsumenter och hindra företag från att bilda monopol, har i veckan startat en utredning mot Apple och Google. Anledningen till detta är att två av Google styrelsemedlemmar också är styrelsemedlemmar i Apple. Enligt amerikansk lag är det olagligt för en person att sitta i styrelsen för två företag som är i samma bransch.

Enligt New York Times kommer utredningen att till stor del handla om de mobiltelefoner som både Google och Apple är inblandade i. Apples iPhone innehåller programvara från Google och Googles Android-operativsystem för mobiltelefoner använder Apples WebKit som grund för sin webbläsare. Dessutom har Google gjort ändringar i videotjänsten YouTube för att underlätta för iPhoneanvändare att använda tjänsten och Apple kommer i nästa version av OS X att integrera stöd för bland annat YouTube och Google Calendar.

Samtidigt så är Apple och Google konkurrenter på flera områden. Bland annat på webbläsarmarknaden där Google Chrome konkurrerar med Apples Safari och inom mailtjänster där Google Gmail och Gcal konkurrerar med Apple MobileMe.

Google står sedan tidigare under utredning av FTC för ett misstänkt monopol på söktjänster.