Det roliga med OS X är att det är ett mycket kraftfullt operativsystem. Av goda skäl så tar sig inte alla tiden att testa alla funktioner som erbjuds i OS X. Här följer sju stycken tips på olika funktioner som ofta faller i skymundan.

1. Tiga är silver, tala är guld
Skruva upp högtalarna och starta sedan programmet Terminalen. I fönstret för Terminalen skriv in följande vid prompten:

say macworld is the best

Japp, din Mac kan faktiskt tala via Terminalen. En kul funktion om du snabbt vill spela ett spratt med någon på kontoret.

2. Fönsterflytt i ultrarapid
Du känner säkert till Exposé som låter dig se samtliga fönster som är öppna. Exposé aktiveras genom att du trycker F12. Prova nu att hålla ner skift-tangenten samtidigt som du trycker F12. Fönstren kommer att röra sig i ultrarapid. En helt onödig men kul finess.

Du kan även göra samma sak med dockans Stacks-mappar i Leopard. Tryck ned skift-tangenten samtidigt som du klickar på mappen Download som normalt ligger till vänster om Papperskorgen i dockan.

3. Lägg in en hörna
Varje hörn på skärmen kan aktiveras och utföra något om du för muspekaren på något av dem. Ett praktiskt tips som du kan använda det här till är att exempelvis aktivera skärmsläckaren när du för muspekaren till det över vänstra hörnet.

För att göra det gör du följande. Starta Systeminställningar. Välj Exposé och Spaces. I Aktivera skärmhörn längst upp till vänster så väljer du Aktivera skärmsläckare. Nästa gång du för muspekaren till det övre vänstra hörnet så kommer skärmsläckaren att gå igång.

4. Hitta rätt ord
Markera ett engelskt ord i en applikation som är skriven i Cocoa (en programstandard för Mac), exempelvis Safari. Tryck sedan ner följande tangenter CTRL-COMMAND-D. Du får då fram ett engelskt lexikon och synonymer. Det här är en superbra och snabb hjälp om du har fastnat på ett engelskt ord.

5. Snabbstart av program
I och med Leopard så har Spotlight blivit blixtsnabbt. Du kan även använda Spotlight för att starta program. Vill du exempelvis starta ett program som du vet namnet på och som du inte har dockan, så behöver du bara trycka COMMAND-MELLANSLAG för att aktivera Spotlight. Sedan skriver du in de först bokstäverna för programmet, exempelvis word.

Du kommer då att se att applikationen Word kommer fram blixtsnabbt och du kan starta programmet genom att trycka retur.

6. Gör inga tabbar
I standardinställningarna för OS X så går det inte att använda Tab för att hoppa mellan alla kontroller på exempelvis ett formulär på en webbsida såsom textrutor, listor med flera.

För att ställa in så att du kan ”tabba” dig genom samtliga kontroller går du först till Systeminställningar. Sedan väljer du Tangentbord och mus. Under fliken Kortkommandon väljer du längst ned Alla reglage.

Nu får du markören att hoppa mellan samtliga reglage eller kontroller i ett program eller på en webbsida.

7. Kapten Zoom
Ibland vill du kanske zooma in på en viss del av skärmen. Vissa webbsidor kanske har ett svårläst eller litet typsnitt som du snabbt vill zooma in på. Istället för att dribbla med webbläsarens zoom kan du snabbt använda den inbyggda zoomen i OS X.

Har du en mus med en så kallad rullknapp håller du endast ner CTRL medan du snurrar på musens rullknapp för att zooma in eller ut. Har du en Macbook av senare modell kan du använda två fingrar och föra dem upp och ner samtidigt som du håller ner CTRL.