Ända sedan starten 2003 har alla låtar på iTunes Store kostat samma summa. I USA handlar det om 99 cent, i Sverige 9 kronor.

Men snart väntar andra tider. I januari kom nämligen Apple överens med skivbolagen om variabel prissättning i utbyte mot att dessa gick med på att skrota det impopulära kopieringsskyddet DRM.

Ska man tro uppgifter i Los Angeles Times kommer priserna att ändras den 7 april. De mest populära låtarna (bästsäljare och klassiker) kommer då att kosta 1,29 dollar, medan sånt nästan ingen vill köpa sänks till 69 cent. De allra flesta låtarna kommer emellertid att kosta 99 cent även i fortsättningen.

Det faktum att priserna för de mest efterfrågade låtarna höjs har fått många att gå i taket. Enligt kritikerna är det svårt att motivera en prishöjning i dessa tider av utspridd piratkopiering och ekonomisk härdsmälta.

- Det här kommer bli en PR-mässig mardröm. Det är för musikindustrin vad AIG:s bonusar är för försäkringsbranschen, säger Ted Cohen, före detta chef på EMI Music till Los Angeles Times.

Vad gäller priserna i Sverige har dessa ännu inte meddelats, men mycket talar för att det kommer bli 6, 9 och 12 kronor.