Med den nya generationens iPod Shuffle har Apple tagit konceptet ”less is more” till sin spets. Den minimalistiska musikspelaren saknar helt knappar och den enda kontrollen på själva spelaren är ett diskret skjutreglage som används för att sätta på den och välja läge. Den är endast fyra och en halv centimeter hög, åtta millimeter tunn och rymmer fyra gigabyte.

Musikuppspelningen styrs från en kontrollplatta som sitter på hörlurskabeln och består av tre knappar. Genom olika kombinationer av knapptryckningar kan användaren bläddra genom sin musik och kontrollera musikspelaren.

Den talar till dig
Knappsatsen ger också tillgång till den verkligt innovativa funktionen i den nya iPod Shuffle – möjligheten att få låtar och artister upplästa av en datorröst. Med den så kallade VocieOver-funktionen ges användaren möjlighet att navigera genom sin musik på ett sätt som saknar motstycke i de tidigare upplagorna av iPod Shuffle.

En annan funktion som också ökar möjligheten att navigera i den nya iPod Shuffle är att den har stöd för spellistor. Spellistorna läggs till i iTunes och nås sedan genom VoiceOver-funktionen.

Sammantaget så imponerar iPod Shuffle 3G mer än förväntat. Den avskalade spelaren är en fröjd för ögat och de nya funktionerna fungerar riktigt bra. Ljudet är också bra och det går att få upp volymen rejält.

Sätter p för aux
Men den nya iPod Shuffle har ändå en del brister som drar ner det totala intrycket. Den största nackdelen är att knappflytten till hörlurskabeln innebär att det inte går att använda spelaren med ”vanliga” hörlurar. Visserligen har många tredjepartstillverkare redan gått ut med att de kommer börja göra både hörlurar och andra kablar till nya iPod Shuffle. Men den nya utformningen omöjliggör ändå i dagsläget möjligheten att till exempel koppla in sin iPod till en stereo via en aux-sladd.

En annan nackdel med iPod Shuffle 3G är att alla knappkommandon kan vara knepiga att hålla reda på. Dessutom kan de vara lite svåra att få till när man är i rörelse, exempelvis ute i joggingspåret.

Fakta iPod Shuffle 3G

Pris hos Apple
895 :-

Modeller
Finns i svart och silver
Enbart 4 gigabyte

Mått och vikt
Höjd: 4,5 cm
Bredd: 1,7 cm
Djup:0,8 cm inklusive klämma
Volym:4,3 kubikcentimeter
Vikt:10,7 gram1

Kapacitet
4 GB flashenhet2
Rymmer upp till 1 000 låtar i 128 kbit/s AAC-format3
Lagrar data via USB-flashenhet


Snygg, liten och lätt att ta med sig.
Häftiga funktioner.
Bra lagringskapacitet.


Förhållandevis dyr.
Knepiga kontroller.
I dagsläget obefintlig kompatibilitet med "vanliga" lurar.

BETYG 3/5Läs fler av MacWorlds tester på vår specialsajt