Det är en sak att dela ut sitt iTunesbibliotek via nätverk så att man kan lyssna på musiken från vilken dator man vill, men en annan att ha samma åtkomst och möjligheter att lägga till och ta bort musik och synka iPodar från alla dessa datorer. I vår guide visar vi hur du gör. Den är skriven både för dig som använder en nätverksdisk (så kallad NAS, exempelvis Time Capsule) och för de som vill dela musiken som ligger på en dator.
Om du använder flera Macar hemma och har en iPod eller två och kanske en iPhone är detta ett utmärkt sätt att göra livet lättare på. Det spelar ingen roll vid vilken dator du sitter, nya låtar kan läggas in och iPoden kan synkas. Men tänk på att eventuella bärbara Macar inte bär med sig musiken om du använder den här metoden, om du inte har den bärbara som värddator.
Du kan dessutom bara göra ändringar från en Mac i taget.

Samstämd musikmapp
Öppna iTunes Inställningar och klicka på Avancerat. Ändra ”Placering av mappen iTunes Music” till en ny mapp kallad Musik på din NAS. Öppna och klicka OK. Gå sedan till övriga datorer som ska dela musiken och upprepa proceduren, men istället för att skapa en ny mapp väljer du helt enkelt den du nyss skapade.

Universalbibliotek
Stäng nu ner iTunes och starta om det igen (via Finder, inte Dockan) med ⌥-tangenten nedtryckt. Då dyker det ett fönster upp där du får välja vilket iTunes-bibliotek du vill använda. Välj ”Skapa bibliotek” och placera den nya filen i den nyskapade musikmappen på din NAS. Stäng iTunes igen och gå vidare till steg tre.

Dela ut på rätt sätt – klientdatorerna
Gå till en av de andra Macarna, stäng iTunes och starta det med ⌥-tangenten nedtryckt. Klicka på ”Välj bibliotek” och navigera till biblioteksfilen du nyss skapade. Nu är alla dina Macars iTunes samma iTunes. Men tänk på att se till att vara uppkopplad mot nätverksdisken innan du startar programmet.

Samstämd musikmapp
Öppna Systeminställningar, klicka på Delning och kör igång Fildelning. Lägg till [dinhemmapp/Music/iTunes/iTunes Music] som en ny delad mapp. Gå vidare till datorerna som ska dela musiken, öppna iTunes, gå till Avancerat under Inställningar och byt ”Placering av mappen iTunes Music” till den delade mappen.

Universalbibliotek
Öppna Systeminställningar igen på värdmacen (det vill säga datorn som delar ut musiken), och lägg till mappen [dinhemmapp/Music/iTunes] som en ny delad mapp. Värddatorns iTunes är med andra ord inställt precis som vanligt, medan övriga datorer ”kopplar in sig” på den datorns iTunes via Fildelning.

 Klientdatorerna
Gå till en av de andra Macarna, stäng iTunes och starta det med ⌥-tangenten nedtryckt. Klicka på ”Välj bibliotek” och navigera till biblioteksfilen i mappen du nyss delade ut. Nu är alla dina Macars iTunes samma iTunes. Men tänk på att se till att vara uppkopplad mot värdmacen innan du startar programmet.