I kväll visade Scott Forstall upp nyheterna i version 3.0 av iPhone OS. Sammanfattningsvis bjuds på fler än 100 nya funktioner och 1 000 nya API:er.

Bland de mest efterlängtade nyheterna återfinns stöd för mms, vidarebefodran av sms, push notification, sökfunktion, klipp-och-klistra, p2p via bonjour, bluetooth-stereo (A2DP) och förbättrat tangentbord.

Dessutom får vi möjlighet att göra röstanteckningar (voice memos) och att använda iPhone som en riktig navigator. I vissa länder kommer det även bli möjligt att använda iPhone som ett modem.

De som hade hoppats på att den nya mjukvaran skulle göra det möjligt att spela in video kan emellertid känna sig något besvikna. Likaså de som hade hoppats på Flashstöd.

Utvecklare kommer kunna ladda ner en betaversion av iPhone OS 3.0 redan i dag. Övriga får ge sig till tåls till i sommar (förmodligen juni).

Uppdateringen kommer vara gratis för alla som köpt iPhone 3G, de som har en iPod Touch kommer däremot få betala 9,95 dollar. Ni som köpt första versionen av iPhone (utan 3G) kommer tyvärr inte kunna använda er av mms-funktionen eller bluetooth-stereo.