Vid en första anblick kunde det lika gärna vara en första generationens Mac Mini som står framför oss. Ingenting ser ut att ha förändrats, det är fortfarande samma lilla kompakta aluminiumlåda. Först när vi tar en närmare titt på baksidan ser vi att det visst har hänt saker med den.


I stället för firewire 400 har nya Mini fått en firewire 800 (bakåtkompatibel med firewire 400-utrustning). Apple har dessutom lagt till en extra usb-port (totalt fem stycken). Största förändring ligger ändå i att DVI-kontakten nu är borta, istället finns där nu den nya Mini Display Port (MDP)-kontakten och en mini-DVI av samma typ som tidigare fanns på iMacarna och Macbook. Vill du koppla Minin till din tv får du använda dig av den mini-DVI till DVI adapter som Apple skickar med.

Inga tillbehör följer med

Eftersom Mini är tänkt att passa till det du har hemma, följer inga tillbehör med alls förutom datorn - skärm, tangentbord och mus är sådant du själv får införskaffa. En bonus är att nya Minin, till skillnad mot den äldre, kan vara ansluten till två skärmar samtidigt tack vare det starkare grafikkortet och då antingen spegla huvudskärmen eller utöka skrivbordsytan till två skärmar. Mac Mini klarar utan problem att "driva" en 30” Cinema Display - upplösningen du får ut är 1920 x 1200 pixlar på en DVI- eller VGA-bildskärm, upp till 2560 x 1600 bildpunkter på en dubbellänkad DVI-bildskärm via en Mini DisplayPort-till-dubbellänkad DVI-adapter (säljs separat).

Mac Minis grafikkort är nu ett mycket piggare Nvidia GeForce 9400M-kort , samma grafikkort som återfinns i Macbook-familjen och de enklare iMacmodellerna och presterar riktigt hyfsat i mellanklass-segmentet. Grafikkortet utnyttjar upp till 128MB minne om du har 1GB installerat, eller upp till 256MB om du har 2GB minne i Minin. Jämför detta med den äldre grafikkretsen från Intel – GMA 950 som maximalt kunde utnyttja 64MB minne.

Samma processorer i dyra och billiga
Mac Mini har en 2,0 GHz Penryn Core 2 Duo-processor med en snabbare systembuss (1066Mhz jämfört med tidigare 667Mhz) och levereras med en 120 GB hårddisk och 1 GB RAM eller med en 320GB hårddisk och 2GB RAM. Det är alltså ingen skillnad i processorn för den billigare och den dyrare modellen som det var tidigare (1,83 resp 2,0 GHz).

Om du känner att du har för mycket pengar kvar på kontot kan du slå till och lägga till ett extra tillval i form av en 2.26 GHz-processor, men då trissas priset upp med 1670 kronor. Processorns Level-2 cache är nu 3MB jämfört med 2MB resp 4MB för de bägge tidigare modellerna. De bägge grundversionerna av Mac Mini kommer med 1GB respektive 2GB minne. Detta känns lite snålt då leopard mår bäst i en miljö med minst 2GB minne. Minnet är nu av den nyare typen 1066MHz DDR SDRAM (även känd som PC8500).

Härligt med större minne-stöd

Den glädjande nyheten är att nya Mini har stöd för upp till 4GB minne, men det blir en kostsam uppdatering – vill du beställa en mini med 4GB minne får du lägga till 1620 kronor från grundmodellen.

Mini kommer med en hårddisk på 120GB eller 320GB och det finns även en 250GB hårddisk som tillval för den enklare modellen. Det är 2,5-tumsdiskar av samma sort som sitter i de flesta bärbara datorer och som spinner på med 5400 rpm – vilket ger en lägre energiförbrukning och sparar värdefullt utrymme till priset av lägre hastighet.

Båda modellerna har nu en snabbare 8x dual-layer SuperDrive och även det trådlösa nätverket har vässats med stöd för 802.11n och Bluetooth är nu uppe i version 2.1 och EDR.

Inte så stor förbättring trots allt

Mac Mini har aldrig varit tänkt som en kraftfull stationär dator, utan är utformad för att vara det mest prisvärda sättet att få en dator med Mac OS X i ett litet format som tilltalar de flesta. Givetvis är prestandan rejält förbättrad nu när Mini fått ett mycket kraftfullare grafikkort, men ser vi till mer normala arbetsuppgifter som inte belastar grafikkortet märks inte förbättringen nämnvärt. Detta beror på att processorn ligger kvar på samma klockfrekvens som den dyrare äldre Minin hade och i jämförelse med den äldre billigare Minin har klockfrekvensen endast ökat med 0.17 GHz. Den nya processorarkitekturen och högre busshastigheten ger förstås en viss prestandahöjning.

Speedmarktestet vi använt oss av innefattar 17 olika moment allt från att kopiera och komprimera filer till videokonvertering – helt enkelt vanligt användande.

  • Mac Mini 2.0 Ghz C2D 320 GB 2 GB Ram: 202
  • Mac Mini 2.0 GHz C2D 120 GB 1GB Ram: 189
  • Mac Mini 2.0 Ghz C2D 120 GB 1GB Ram (augusti 2007): 167
  • Mac Mini 1.83 GHz C2D 80GB 1GB Ram (augusti 2007): 154

Vad betyder de här siffrorna i praktiken? Jo, att Mac Mini klarar av det mesta galant för att vara en så pass liten och enkel dator – det går till exempel nästan dubbelt så snabbt att packa upp en 1GB tung fil med nya Mac Mini som med den tidigare modellen. Här är det såklart minnet och processorn som hjälper till. Grafiken gör det möjligt att spela de flesta spel, kanske inte på de högsta inställningarna men det är ändå fullt spelbart. Vi testade med Quake 4 som i ärlighetens namn inte är ett av de senaste spelen, men ändå väldigt populärt. Med upplösningen satt till 1024 x 768 och alla grafik och ljudinställningar maxade fick vi en framerate på 39,1 för Minin med 2GB ram – jämför detta med siffran 5,6 för den vassaste Minin från 2007 – då det inte gick att spela alls.

Svårt att uppgradera - köp maxat direkt

Även om Mac Minis lilla storlek har många fördelar jämfört med större datorer, gör den kompakta designen även den till den svåraste Macen att själv uppgradera med mer minne eller byta hårddisk i.

Så här många delar finns det i en Mini, men det är en lång och omständlig väg att få isär allt så här snyggt. Bild från AppleInsider.

Faktum är att du nog ska känna dig som MacGyver och vara en fena på att hantera knivar och bändverktyg för att ens tänka tanken på att börja bända upp din Mac Mini. Det kommer att knaka och knäcka, och det finns en stor risk att allt går fel. Här är vi för en gångs skull beredda att rekommendera att köpa din Mac med maxat minne från början. Och en sak är säker - uppgradera minnet från 1GB måste du göra, för 1 GB minne räcker inte långt alls och gör en annars bra dator till ett olidligt långsamt tröskverk.

Apple hävdar att nya Mini är världens mest energisnåla stationära dator med mindre än 13 watt i effekt på tomgång, hela 45 procent mindre än föregående modell. Dessa siffror har vi tyvärr inte kunnat verifiera ännu. Apple har även arbetat hårt på att minska ner förpackningarna med hela 31 procent, något som gör att miljöpåverkan blir mindre.

MacWorlds köpråd
Det här är den största uppdateringen för Mac Mini sedan Apple gick över till Intelprocessorer, processorn är lite bättre än föregående standardmodell och har en snabbare arkitektur och högre busshastighet. Grafikkortet har fått sig ett rejält lyft och räcker till för att visa HD-upplöst material och som krona på verket har Mini nu stöd för 802.11n-nätverk.

Nya Mini är, trots de högre priserna som satts med hänsyn till valutakursen, ett bra köp för den som vill ha en Mac och som redan har en bra skärm, tangentbord och mus. De som fortfarande kör en G4-mini med PowerPC-processor bör överväga en uppgradering. Har du redan köpt 2007-års version av Mini är det bara värt att uppgradera om du vet med dig att du kommer att köra spel och andra grafiktunga program.

Det är svårt att motivera de extra 2300 kronorna för att få den vassare modellen. Det känns då mer värt att köpa standardmodellen och köpa till minne från Apple när du beställer - eller själv uppgradera minnet om du känner dig riktigt hemma med avancerat pill. Hårddiskutrymmet utökas enkelt med en extern firewiredisk – något som faktiskt kan bli snabbare än att köra med den interna 5400 rpm-disken som är standard.

FAKTA Mac Mini
  • 2,0 Ghz Intel Core 2 Duo
  • 1GB/2GB 1066MHz DDR3 SDRAM minne, stöd för upp till 4GB minne.
  • 120GB/320GB hårddisk, 5400 rpm.
  • 8x superdrive
  • Airport Extreme 802.11n.
  • Pris 6 895 kr / 9 195 kr


Betyg 4/5

Nytt grafikkort som ger efterlängtad kraft för filmvisning
Smidig storlek


Priset är i högsta laget.
Svår att uppgradera själv.
Bara 1GB minne i standardmodellen


Du har väl inte missat MacWorlds tester på: