Den som förväntade sig en ny design på iMac blev besviken, allt är sig likt på utsidan precis som det varit de senaste åren – bortsett från att Apple ändrat lite på portarna på baksidan. Vi hittar nu en extra usb-port och den nya kontakten Mini DisplayPort (MDP) som introducerades i och med de nya unibody- Macbookarna, de har ersatt mini-dvi-utgången som tidigare var standard. Apple är i dag den enda tillverkaren som har stöd för MDP, men VESA som bestämmer branschstandard för bildskärmar avser fastställa MDP som en ny standard, och då lär även de andra tillverkarna följa efter. I dagsläget finns det bara en Cinema Display med nya kontakten, men det går att använda adapter om du vill använda en äldre dvi-försedd skärm.

Apples nya usb-tangentbord gör smygpremiär – de som tidigare använt Apples trådlösa aluminiumtangentbord kommer känna igen det nya tangentbordet som skickas med iMac. Den numeriska delen är borta och piltangenterna har flyttat in under den högra skifttangenten. Lite förvånande är att Apple inte valt att göra svarta tangenter med tanke på att Apple lämnat det vita i sin design till förmån för svart – det är svarta tangentbord i hela den nya Macbook-familjen och iMacen pryds av en svart baksida och svart ram kring skärmen. Det känns helt enkelt inte som att det vita passar in längre. Det nya tangentbordet är behändigt i storleken, men om du använder de numeriska tangenterna mycket bör du veta att du fortfarande kan välja att få ett sådant istället, utan extra kostnad, när du beställer från Apple Store.

Grym skärm
iMac har en riktigt bra skärm med 1920x1200 pixlars upplösning som klarar av att visa 1080p HD-upplösning (1920x1080). Apple har valt att inte bygga in en Blu-rayenhet så du kan tyvärr inte dra nytta av HD-upplösningen på det sättet. Men för dig som vill se och arbeta med HD-material är det givetvis välkommet att skärmen klarar av det i sin rätta upplösning. Apple ger som vanligt ingen detaljerad information om typen av de nya skärmarnas panelteknik. Att det är en lcd råder det förstås ingen tvekan om men exakt vilken sorts lcd-teknik det handlar om är oklart. Det kan dessutom variera under tillverkningscykeln och det som säljs i dag och om ett halvår kan vara helt olika paneler. På vårt testexemplar är det en riktigt bra horisontell betraktningsvinkel. Så länge du har ögonen inom skärmens bredd ser vi inga skiftningar, kommer du en bit utanför skärmbredden börjar vitt dra mot beige. Även i vertikal vinkling får nya iMac med beröm godkänt – något föregångaren inte klarade så bra.

Det är en rejält ljusstark skärm i nya iMac – ljusstyrkan är specificerad till 385 nits (1 nits = 1 candela/m2), något starkare än föregångaren och avsevärt starkare än den mindre 20-tums modellen med sina 290 nits. Upplevelsen av ljusstyrkan i en skärm är individuell, men vi kan snabbt konstatera att iMacen lyser upp ett mörkt rum och att det faktiskt svider lite i ögonen efter ett par timmars arbete i ett normalbelyst rum.

Vassare prestanda
Apple har gjort en prestandauppdatering på iMacfamiljen, standardmodellen har nu gått från 2,4 Ghz till 2,66 GHz Intel Core 2 Duo-processorer. Grafikkort, hårddisk och RAM-minnen har även uppgraderats - standard för 24-tummarna är nu 4GB minne (1066Mhz DDR3 istället för som tidigare 800Mhz DDR2), 640 GB hårddisk och ett Nvidia GeForce 9400M grafikkort som även finns i hela Macbook-familjen och Mac Mini. Om du vet med dig om att du kommer syssla med tyngre videoredigering eller spela spel bör du allvarligt överväga att satsa på den lite dyrare mellanmodellen med 2,93 Ghz processor och ett kraftfullare Nvidia GeForce GT 120-kort med 256 MB minne för 3500 kronor extra. För normalanvändaren räcker dock standardmodellen alldeles utmärkt.

Känner du att du verkligen vill ligga på topp så får du hosta upp 7500 kronor till för värstingversionen av 24-tummaren – och får då en processor med 3.06 GHz, 4GB minne, GT 130 med 512 MB minne och hela 1TB hårddisk. Vill du dessutom maxa med 8GB minne får du snällt betala skamlösa 10 800 kronor till för två stycken 4 GB minnesstickor oavsett vilken modell av iMac du valt.

Uppgradera inte iMac
Vi avråder från att köpa en iMac med 8 GB minne, de nästan 11000 kronorna Apple vill ha för det är rent ut sagt skamlöst och pengar i sjön – det är nämligen väldigt enkelt att själv byta ram-minnen i nya iMac. På underkanten av skärmen finns en lucka som hålls på plats av en enda skruv. När du tagit loss luckan kan du enkelt ta bort och klicka in nya minnen, hela proceduren är klar på 3 minuter och du sparar in flera tusenlappar på att köpa in dem själv, priserna på minnen faller hela tiden.

För 1080 kronor kan du uppgradera din hårddisk till en med 1TB i stället för 640 Gb som är standard, här skulle vi rekommendera att köpa standardutförandet och istället lägga de extra pengarna på en extern hårddisk. Det går med lite tur att köpa 1 TB extern hårddisk för kring tusenlappen när det är rea - och då får du i stället hela 1,6 TB hårddisk.

Allt bra finns kvar
iMac är en ganska unik produkt, även om allt fler pc-tillverkare nu några år senare hakar på trenden med att ha allt inbyggt i skärmen. Du får en iSightkamera inbyggd ovanför skärmen, en slotmatad dvd på höger sida av skärmen – inga onödiga knappar eller skivslädar som åker ut, du får en firewire 800, gigabit Ethernet, 802.11n trådlöst nätverk och Bluetooth som standard. Du behöver bara ansluta en enda sladd till din iMac – strömsladden, borta är de sladdhärvor som stationära datorer ofta dras med. Lägg därtill att iLife'09 följer med i paketet.

Prestanda

iMacen är en snabb dator vars prestanda även i standardutförande räcker riktigt långt. När vi börjar spela Quake 4 på med full 1920x1080 upplösning och alla inställningar satta till högsta möjliga kvalitet, inklusive 4x anti-alias märker vi att det ger GeForce 9400M-kortet en lite för stor utmaning och vi får nöja oss med att säga att det var spelbart men inte så följsamt. Du får alltså vara beredd att sänka grafikinställningarna en del när du kör nya tunga spel, Call of Duty 4 flöt på riktigt bra när vi körde med mellaninställningar på grafiken och sänkte upplösningen.

Speedmark 5 som vi använt oss av i det här testet mäter helheten och testerna omfattar 17 olika moment, bland annat Photoshopskript, renderingar i Cinema 4D XL, konvertering av film och ljud, spel (både Quake 4 och CoD4) och att zippa och kopiera filer – helt enkelt sådana moment som är vanligt förekommande.

Speedmark 5 Resultat – totalt:
24” iMac 2,66 Ghz Core 2 Duo (mars 2009): 270
24” iMac 3.06 Ghz Core 2 Duo: 279
24” iMac 2,4 GHz Core 2 Duo: 238

I Geekbench som baseras helt på processorns prestanda får vi resultaten:
24” iMac 2,66 Ghz Core 2 Duo (mars 2009): 3556
24” iMac 2,4 GHz Core 2 Duo: 3213

Resultaten visar att den nya kraftfullare processorn och fördubblingen av RAM- minne gett en rejäl höjning av poängen. Dagens standardmodell får bara nio poäng sämre resultat än den förra toppmodellen med en 3.06 Ghz processor.
När du använder datorn för vanligt bruk, surfa, se på film, skriva och lyssna på musik är den väldigt tyst. Fläktarna hörs knappt när de arbetar under normal belastning. iMacen håller sig dessutom sval. Under den vecka vi testkört iMacen har den skött sig exemplariskt trots att vi verkligen försökt provocera den.

Fakta
2.66 Ghz Intel Core 2 Duo
4GB Minne (1066Mhz DDR3)
640 GB hårddisk, 7200 rpm SATA
24” 1920x1280 pixlars upplösning
8x Superdrive (dubbla lager) (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Nvidia GeForce 9400M med 256 MB delat DDR3-minne
iSight och mikrofon
1 x firewire 800
4 x usb 2.0
1 Gigabit Ethernet
802.11n trådlöst nätverk
Mini Display Port med stöd för DVI, dual link-DVI och VGA-video (kräver adaptrar som säljs separat) upp till 2560 x 1600 bildpunkter på en extern bildskärm
Inbyggda högtalare med en intern digitalförstärkare på 24 watt
Bluetooth 2.1 + EDR

Pris: 16.495 kronor

Sammanfattningsvis – MacWorlds köpråd
Standardmodellen av iMac 24” är fortfarande prisvärd, även om priserna justerats uppåt på grund av den rådande dollarkursen. iMacen är snabb, tyst, smidig och snygg. Du får dessutom en riktigt grym skärm. MacPro är förstås ett kraftfullare alternativ till iMacen. Men skillnaden i många program är ändå inte särskilt stor, utan det är först vid riktigt tunga processer som MacPro springer ifrån iMacarna. Trots att iMacen kan framstå som begränsad för er som är vana vid PC-chassin med plats för fler hårddiskar än du kan behöva, och givetvis även möjligheten att kunna byta ut grafikkort och sådant – så är hela poängen med iMacen att samla mesta möjliga datorkraft i en så liten och smidig form som möjligt. Behöver du mycket hårddisk finns det alltid externa sådana med Firewire 800. Till sist vill vi säga att iMac-konceptet visserligen håller fortfarande, men snart måste Apple satsa på något nytt för att kunna konkurrera med liknande pc-lösningar med tryckkänsliga skärmar, mediecenteranpassade väggmonterade datorer och annat godis. Men till dess är iMac 24” ett bra köp!


Lätt att själva uppgradera RAM
Kompakt och välbyggd
Grym skärm


Svagt grafikkort för att sitta i en stationär dator
Finns bara i högglansig skärm
Inget nytänkande, bara teknisk uppdatering

Betyg: 4 av 5