På tisdag nästa vecka kommer Apple att visa upp en betaversion av iPhone 3.0. Samtidigt kommer Apple även att släppa ett utvecklingspaket för det nya operativsystemet till förväntansfulla iPhoneutvecklare.

iPhone har onekligen tagit världen med storm, ingen annan telefon har upplevt en sådan hajp som omger iPhone. Även om det är en av de mest avancerade mobiltelefonerna på marknaden så finns det en hel del saker vi saknar som vi gått och hoppats på en längre tid.

Här är tio av dem.

1. Push notification
Push-teknik vilket gör det möjligt att ”väcka” applikationer som ligger och vilar i bakgrunden står högst upp på mångas önskelista. Framförallt chattprogram mer eller mindre kräver att telefonen stödjer så kallad push notification.
Apple har velat lite fram och tillbaka på den här punkten. Först var det tänkt att version iPhone 2.0 skulle få stöd för push notification, men det togs bort i sista stund av okända skäl. Vi hoppas nu att Apple löst problemet med iPhone 3.0.

2. Stöd för Flash
Här går meningarna isär. Vissa användare vill absolut ha stöd för Flash, medan andra vill motsatsen. Problemet från Apples och Adobes sida har hittills varit att Flash-applikationer tar upp för mycket processorkraft från iPhone så det har inte varit praktiskt möjligt att implementera det.
Adobe arbetar numera på heltid med att ta fram en Flash-klient för iPhone. Företaget har dock sagt att det antagligen inte kommer att kunna släppa än färdig version i år.

3. Bättre bluetooth
Den enda funktionen bluetooth har i dag på iPhone är möjligheten att ansluta trådlösa hörlurar. Det går inte att använda det till något annat, trots att varenda mobiltelefon på marknaden kan skicka filera mellan varandra med hjälp av bluetooth. Vi hoppas på mer avancerade bluetooth-funktioner.

4. Klipp-och-klistra
Det här är antagligen en av de mest efterfrågade funktionerna bland användare. Möjligheten att kunna kopiera text i en applikation och sedan klistra in i en annan skulle höja användarvärdet avsevärt. Anledningen till att Apple inte släppt denna funktion tidigare beror antagligen på att det inte är helt lätt att implementera funktonen i iPhone. Vi hoppas att det är löst i iPhone 3.0.

5. Bakgrundprocesser
En av de svagheter som kännetecknar iPhone är brist på förmågan att köra program i bakgrunden. Det är också en av anledningarna till att iPhone är så användarvänlig och reagerar snabbt när du hanterar den. Skulle det ligga program i bakgrunden och dra processorkraft skulle telefonen med största sannolikhet bli långsam att använda.
Det finns dock vissa program vi önskar kunde ligga i bakgrunden. Vi hoppas att Apple hittat en lösning på detta med den nya versionen.

6. Horisontellt tangentbord
Av någon konstig anledning går det endast att få horisontellt tangentbord i Safari, men inte i sms-klienten eller e-postprogrammet. Det känns som det är dör möjligheten känns mer relevant än i webbläsaren. Det är här borde vara en enkel sak att implementera och vi förutsätter att funktionen kommer i version 3.0.

7. Videokonferens
När iPhone 3G släpptes var det många som hoppades på att iPhone skulle få stöd för video. Det hände aldrig trots att telefonen har stöd för 3G så finns inga telefonfunktioner för 3G-nätet i den nuvarande versionen av iPhone. Även om det kanske inte används så ofta så borde det finnas stöd för det likväl.

8. Modemanslutning
Trots att iPhone 3G har stöd för snabb dataöverföring går det inte likt de flesta andra smartphones att använda iPhone som ett modem tillsammans med en bärbar dator. Det fanns ett tag ett program på App Store som gjorde detta möjligt, men det kastades senare ut av Apple. Vi får hoppas att det tänkt över det till den kommande uppdateringen.

9. Global sökning
En sökfunktion som gör det möjligt att söka i alla applikationer såsom kontakter, e-post och sms med flera. Nu går det mer eller mindre endast att söka på kontakter. En funktion som känns självklar för en smartphone.

10. Bättre sms-funktioner
Vi vill gärna se att iPhone 3.0 har stöd för visitkort via sms och möjligheten att vidarebefordra sms till en annan mottagare. En inbyggd funktion för MMS skulle även vara uppskattat även om det finns tredjepartsprogram som numera fixar det.

Vilka funktioner vill du helst se i den nya versionen av iPhone? Vädra gärna dina önskemål i kommentarsfältet nedan.